Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви във вторник на брифинг за пресата, че Съединените щати "постоянно наблюдават" възможността Русия да използва ядрени оръжия.

"Президентът Путин, в първите дни на конфликта, повдигна призрака за потенциалната употреба на ядрени оръжия. Това е нещо, за което трябва да сме загрижени", каза Съливан, добавяйки, че "ние не сме се променили нашата ядрена позиция към днешна дата, но ние непрекъснато следим за тази потенциална непредвидена ситуация."

Той подчерта, че САЩ се отнасят сериозно към тази тема и "ще се консултират със съюзниците и партньорите на относно тази потенциална непредвидена ситуация".

Вашингтон и съюзниците ще обсъдят участието на Русия в Групата на двадесетте (Г-20). След действията на Русия в Украйна това не може да бъде "бизнес както обикновено".

Относно потенциалните енергийни санкции срещу Русия от европейски държави, той отбеляза, че САЩ са предприели тази стъпка, тъй като за разлика от Европа са "способни да издържат" на последствията и че американският президент Джо Байдън е бил ясен, че няма да "притиска" европейските партньори за това.

Що се отнася до ядреното споразумение с Иран, Съливан подчерта, че САЩ ще сключат споразумение, което отговаря на неговите "цели".

По думите на Съливан, целите на Москва да "покори Украйна, да засили силата и престижа на Русия и да раздели и отслаби Запада" се провалиха. Той добави, че Русия "досега е постигнала обратното", тъй като украинците продължават да защитават дома си.

"Руската армия се представи драматично. Руската икономика беше разтърсена от мощни санкции", каза Съливан, нарече Русия "пария в международната общност".

Съветникът по национална сигурност на САЩ заяви, че "нациите на свободния свят са по-обединени, по-решителни и по-целенасочени, отколкото когато и да било".

САЩ нямат войски в Украйна, но имат на територията на НАТО за защита на съюзниците.

Русия пак предупреди САЩ да не подклаждат напрежението

Русия пак предупреди САЩ да не подклаждат напрежението

Ако искат да запазят отношенията си с Москва