Бившият директор на ФБР Джеймс Коми заяви, че докладът на Робърт Мълър съдържа достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу Доналд Тръмп за възпрепятстване на правосъдието, ако не беше държавен глава, пише "Гардиън".

Коми е последният в растящия списък от бивши федерални прокурори и високопоставени фигури в правосъдието, които твърдят, че фактите в доклада на Мълър за руска намеса на президентските избори през 2016 г. са основа за повдигане на обвинения срещу Тръмп за възпрепятстване на правосъдието. 803 души са се подписали под общо писмо.

Маккейб е "марионетка" на Джеймс Коми, бесен Тръмп

Маккейб е "марионетка" на Джеймс Коми, бесен Тръмп

Изпадналият в немилост Андрю Маккейб се изявява като "бедния малък ангел"

Запитан от Си Ен Ен дали е съгласен със заключенията, Коми отговори утвърдително.

Има много факти в доклада на Боб Мълър, които повдигат сериозни въпроси относно дали има случай за повдигане на обвинения за възпрепятстване на правосъдието и подкупване на свидетели срещу този президент, коментира Коми.

Коми беше уволнен от Тръмп като директор на ФБР през май 2017 г., което доведе до назначаването на Мълър за специален прокурор. Събитието на Си Ен Ен се проведе на втората годишнина от уволнението на Коми.

Според бившия директор на ФБР ключът към повдигане на обвинения във възпрепятстване на правосъдието е престъпно намерение от страна на извършителя, има най-малко два подобни случая в доклада на Мълър. Първият е, когато президентът е наредил на бившия адвокат на Белия дом Доналд Макган да уволни Мълър.

Джеймс Коми: Тръмп е лъжец, женомразец и расист

Джеймс Коми: Тръмп е лъжец, женомразец и расист

Пробуждането е бавно, но е в ход

Коми смята, че вторият епизод е, когато президентът се опитва да ограничи мащаба на разследването на специалния прокурор. В доклада се разкрива, че Тръмп е поискал от бившия шеф на президентската кампания Кори Левандовски през юни 2017 г. да каже на тогавашния главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс да ограничи разследването само до бъдещите избори, да се изключи разследване на поведението на американския лидер през 2016 г.

Коми е убеден, че тези два епизода са пример за повдигане на обвинения. Но според указанията на правосъдното министерство действащ президент не може да бъде обвинен. Решението да се повдигнат обвинения срещу президента е оставено на Конгреса чрез импийчмънт процедура.

Джеймс Коми иска публично изслушване в Конгреса

Джеймс Коми иска публично изслушване в Конгреса

Отказал е предложението за закрито заседание

Запитан дали трябва да бъдат повдигнати обвинения срещу Тръмп след приключване на управлението му, Коми отговори: "Мисля, че правосъдното министерство ще трябва да погледне сериозно на това. Дали е разумно да се направи това, не знам".