Основният джихадистки алианс в сирийската провинция Идлиб постигна споразумение за прекратяване на сблъсъците с бунтовници и разшири влиянието си в региона, информира АФП.

Споразумението води до незабавно прекратяване на боевете между "Хаят Тахрир ал Шам", бивш сирийски клон на "Ал Кайда", и подкрепения от Турция Национален фронт за освобождение, съобщава джихадисткият пропаганден сайт Ebaa.

Британски военни бяха убити в Сирия

Британски военни бяха убити в Сирия

Това е станало при обстрел от Ислямска държава

"Тази сутрин "Хаят Тахрир ал Шам" и Национален фронт за освобождение подписаха споразумение за прекратяване на продължаващите боеве...и установяване на контрола на правителството на спасението над всички райони", отбелязва Ebaa.

Така нареченото "правителство на спасението" е административно крило на "Хаят Тахрир ал Шам", която през последните дни извоюва позиции в последния голям бастион на бунтовниците в Сирия.

Споразумение между Русия и Турция от септември 2018 г. предотврати офанзива на сирийската армия в Идлиб.

Ал Кайда надига глава в Сирия

Ал Кайда надига глава в Сирия

Идлиб става център на ислямисти

Сирийският център за наблюдение на човешките права обяви, че според договореностите от днес територията на бунтовниците попада под административния контрол на "Хаят Тахрир ал Шам".

Центърът пояснява, че други екстремистки фракции като "Хурас ал Дин", свързани с "Ал Кайда", и "Туркестанската ислямска партия" са в други райони на Идлиб, но са се съюзили с "Хаят Тахрир ал Шам".

Турция иска да контролира изтеглянето на САЩ от Сирия с Русия и Иран

Турция иска да контролира изтеглянето на САЩ от Сирия с Русия и Иран

Ердоган обвини администрацията на Тръмп, че замъглява разбирателството между двете страни