Бившият президент на САЩ Джими Картър беше хоспитализиран в Атланта, Джорджия, за да се подложи на процедури за намаляване на вътрешно - черепно налягане. Изявлението беше публикувано в понеделник в Twitter от неправителствената организация The Carter Center.

"Бившият президент на САЩ Джими Картър беше приет в болницата в университета в Емори тази вечер за процедура за намаляване на вътрешно - черепно налягане, причинено от кървене поради скорошните му падания", се казва в изявлението. "Процедурата е насрочена за утре сутринта." Според представители на центъра съпругата му Розалин е в болницата при него.

95-годишният Картър е хоспитализиран на 21 октомври с фрактура на тазовите кости, но след няколко дни е изписан от болницата. Бившият държавен глава падна у дома. През май той е хоспитализиран с фрактура на тазобедрената става.

Картър е роден на 1 октомври 1924 г. в град Плейнс (Джорджия) в семейството на фермер. От 1947 до 1953 г. служи като подводница офицер в Тихоокеанския и Атлантическия флот, пенсиониран след смъртта на баща си, се завръща във фермата и започва разширяване на семейния селскостопански бизнес. През 1962 г. е избран за сенатор на Законодателното събрание на щата Джорджия, през 1970 г. - за губернатор на родния си щат.

Демократът Картър влиза в Белия дом през януари 1977 г., побеждавайки републиканския съперник Джералд Форд. През ноември 1980 г. той губи изборите от републиканеца Роналд Рейгън. При Картър Съединените щати и СССР през 1979 г. подписаха Договора за стратегическо намаляване на оръжията. Във връзка с влизането на съветски войски в Афганистан Картър реши да не прехвърля този документ за одобрение в Сената, забрани доставката на пшеница от Съединените щати в СССР и нареди бойкота на Олимпийските игри в Москва.