Бившият президент на САЩ Джими Картър разкритикува външната и вътрешна политика на САЩ, заявявайки, че политиката е направила страната по-скоро "олигархия, а не демокрация" и поясни, че Доналд Тръмп е разочарование на световната арена, информира АП.

Картър коментира ситуацията на ежегодна презентация пред поддръжници в Център "Картър" в Атланта. Той конкретно беше критичен към посоката, която страната е поела при Тръмп.

39-ият президент, който е от Демократическата партия, предложи този съвет на 45-ия държавен глава: "Поддържай мира, насърчавай спазването на човешките права и казвай истината".

92-годишният Картър смята, че САЩ трябва да установят директен контакт с лидера на КНДР и да обсъдят мирен договор за прекратяване на Корейската война (1950-1953), която завърши само с примирие.

"Бих изпратил топ човека си в Пхенян незабавно, ако не отида аз", каза бившият държавен глава и подчерта, че три пъти е посетил държавата.

Севернокорейците, според него, искат договор, който гарантира, че САЩ няма да нападнат, освен ако Северна Корея не атакува САЩ или съюзник, особено Южна Корея.

Той също отхвърли оптимизма на Тръмп, че може да постигне мир в Близкия изток.