Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън официално се кандидатира за президент на страната, съобщават световни агенции.

Байдън обяви във видео, публикувано тази сутрин, че ще участва на изборите за президент на САЩ през 2020 г.

Социологическите проучвания показват, че Байдън е водещият кандидат на Демократическата партия, следван от Бърни Сандърс. Повече от дузина демократи съобщиха, че ще участват в битката за президент.

Байдън обявява кандидатурата си в четвъртък

Байдън обявява кандидатурата си в четвъртък

76-годишният за трети път ще се бори за номинацията

"Ние влизаме в битката за душата на тази нация", заяви той във видеото, качено в "Туитър". Байдън предупреди, че основните ценности на тази държава и демокрацията са заложени на карта и поради тази причина обявява кандидатурата си за президент на САЩ.

"Ако дадем на Доналд Тръмп 8 г. в Белия дом, ние завинаги и фундаментално ще променим характера на тази страна. Кои сме ние? Не мога просто да стоя и да гледам какво се случва", отбеляза той.

Джо Байдън обявява кандидатурата си за президент в сряда

Джо Байдън обявява кандидатурата си за президент в сряда

76-годишният за трети път ще се бори за номинацията

С днешното съобщение официално се слага край на хаотична първа фаза от президентската битка.

76-годишният Байдън е с дългогодишна политическа кариера, с несравним международен и законодателен опит. Той е сред най-известните лица в американския политически живот.

Байдън е с 4 г. по-възрастен от Тръмп. Ако спечели изборите, той ще влезе в историята като най-възрастния президент на САЩ.

Бившият вицепрезидент заяви, че ще води кампания като "Обама-Байдън демократ", който е прагматичен, но в същото време и прогресивен. Ще се опита да привлече работническата класа и по-младите.

Втора жена обвинява Джо Байдън за нежелано докосване

Втора жена обвинява Джо Байдън за нежелано докосване

Случаят е от преди десетилетие

Републиканската партия не губи време в опитите си да дискредитира Байдън. В сряда партията пусна видео, с което постави под въпрос икономическите постижения на администрацията на Барак Обама.

Видеото завършва с думите: "Джо Байдън: Назад, а не напред".

На частни срещи Тръмп е предупредил, че Байдън може да се превърне в най-голямата му заплаха на изборите, тъй като бившият вицепрезидент има потенциал да привлече бялата работническа класа в Средния Запад - регионът, който вкара милиардера в Белия дом.

Байдън ще обърне особено внимание на Пенсилвания - щат, който подкрепи Тръмп на вота през 2016 г., след като в продължение на десетилетия беше бастион на кандидатите за президент от Демократическата партия.

Бившият вицепрезидент ще посети щата три пъти през първите седмици на кампанията си. Той ще бъде във Филаделфия още тази вечер.