Последните социологически проучвания показват, че бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън доминира в битката с настоящия държавен глава Доналд Тръмп за Белия дом, информира Си Ен Ен.

Тръмп скъси преднината на Байдън до 5 пункта

Тръмп скъси преднината на Байдън до 5 пункта

Оспорвана борба за Белия дом

Медията отбелязва, че все още нищо не е решено и президентът Тръмп има своите шансове за победа. Но историята разкрива, че Байдън е в по-добра позиция в този момент от президентската кампания от всеки друг кандидат за държавен глава от 1936 г., когато е направено първото социологическо проучване на нагласите за президент на САЩ.

В неделя сондаж на ABC News/Washington Post показа, че Байдън е подкрепян от 55% срещу 43% за Тръмп. Проучването е третото на национално ниво за последната седмица, което сочи, че Байдън има преднина от най-малко 10% и е над 50 на сто. Другите две са на CNN/SSRS и Fox News.

Без втори дебат между Тръмп и Байдън

Без втори дебат между Тръмп и Байдън

Точка на спор между двамата кандидати за Белия дом

Осреднено проучванията дават на бившия вицепрезидент на САЩ подкрепа от 52-53% и между 10 и 11% преднина. Това е безпрецедентна позиция за кандидат три седмици преди изборите.

На предишните 21 президентски избори от 1936 г. е имало само петима кандидати (борят се срещу обитателя на Белия дом), които са водили по това време. От тези петима само Бил Клинтън през 1992 г. е бил с повече от 5%. Нито един от петимата не е получил повече от 48% подкрепа на социологическите проучвания.

Над $500 млн. похарчил Джо Байдън за агитация

Над $500 млн. похарчил Джо Байдън за агитация

Сумата е използвана за реклама в телевизията, радио и интернет

С други думи Байдън е първият кандидат, който е с над 50% подкрепа в този етап от кампанията.

Също продължава да има голяма разлика в сравнение с кампанията през 2016 г. Докато Хилари Клинтън водеше на Тръмп с най-много 7% през октомври 2016 г., тя никога не се доближи до 50% от гласовете. За победата си преди 4 г. Доналд Тръмп трябваше да спечели голям процент от нерешилите избиратели и други.

Дори и нерешилите и други гласуват за Тръмп, той все още ще изостава с около 5-6% на национално ниво. От 1936 г. никога не е имало такъв случай с президент на САЩ в този етап от надпреварата.

Американската медия подчертава, че в крайна сметка се стига до Избирателната колегия. Има няколко университета, които отчитат, че Тръмп може да спечели в колегията, ако изгуби на национално ниво с 5-6%.

Ново проучване на CBS News/YouGov демонстрира, че Байдън получава подкрепа от над 50% в някои ключови щати. Той води с 52% срещу 46% в Мичиган и Невада. В Айова, щат, спечелен от Тръмп с 9% през 2016 г., двамата кандидати са с изравнени позиции - 49%.

В проучвания пандемията от коронавирус се посочва като най-важния проблем за американците и заради това Байдън е на толкова силна позиция.

При трима кандидати (Джими Картър през 1976 г., Роналд Рейгън през 1980 г. и Бил Клинтън през 1992 г.), които са победили тогавашните държавни глави, са получили по-голямо доверие що се отнася до посочвания от американците най-важен проблем в страната. Но никой не е получил доверие повече от 50%.

Днес Байдън има голямо предимство пред Тръмп що се отнася до пандемията. 59% от анкетираните в последното проучване на Си Ен Ен смятат, че бившият вицепрезидент по-добре ще се справи с коронавируса, докато 38% мислят същото за Тръмп.