Планът на Барак Обама за военна интервенция в Сирия беше блокиран от Дейвид Камерън и британския парламент. Тази позиция изрази държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от "Гардиън".

На последната си пресконференция преди да напусне поста Кери обвини Камерън за провала в Сирия. 

Американският президент обяви през 2013 година, че ще бомбардира сирийския режим, ако използва химически оръжия, но не изпълни обещанието си, след като силите на Башар Асад използваха зарин при атака в предградие в Дамаск същата година.

Британският парламент гласува против участие във въздушни удари в Сирия, което отдавна се намекваше от Обама и други американски представители като причинен фактор. Но Кери направи връзката по-категорична само седмица, след като влезе в дипломатически диспут с премиера на Великобритания Тереза Мей заради резолюция на ООН, осъждаща Израел.

Запитан от журналисти на прощална пресконференция във Вашингтон дали епизодът с "червената линия", която наложи Обама на Дамаск за химическите оръжия е краен упадък на съвременното президентство, Кери отговори, че медиите не анализират, оценяват и съобщават точно това, което се случва.

"Президентът на САЩ Барак Обама реши да използва сила и обяви решението си публично, и заяви, че ще действа, ние ще направим това, което е необходимо за отговор на това очевидно нарушение на международното право, и той избра предупреждения и "червената линия", изтъкна той.

Кери припомни, че премиерът Дейвид Камерън отишъл в парламента и поискал да се гласува дали Великобритания да се присъедини към действията, но законодателният орган гласува против. 

Тогава 285 депутати срещу 272 отхвърлиха намеса в сирийския конфликт.

Кери добави, че след този резултат администрацията на Обама е започнала конституционна процедура за получаване на разрешение от Конгреса на САЩ за бомбардиране на режима.

Той изтъкна обаче, че докато гласуването в Конгреса било подготвяно, Русия и САЩ са успели да сключат споразумение режимът на Асад да предаде химическите си оръжия.

Това беше интерпретирано погрешно като признак на слабост, каза държавният секретар и добави: "Президентът никога не е казвал: "Аз няма да пусна бомба".