Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обърна гръб на президента Доналд Тръмп. Обединеното кралство даде зелена светлина за участие на китайския технологичен гигант Huawei в 5G инфраструктурата.

Белият дом разочарован от решението на Великобритания за Huawei

Белият дом разочарован от решението на Великобритания за Huawei

Няма безопасен вариант за контрол на всяка част от 5G мрежата

Китайската компания е определена за "продавач с висок риск", но ще й се позволи да участва в изграждането на второстепенните елементи от 5G мрежата на Острова, обяви правителството, цитирано от "Гардиън".

Huawei с неочакван нов съюзник: Пентагонът

Huawei с неочакван нов съюзник: Пентагонът

Усилията на търговското министерство да затегне примката около китайската компания са изправени пред огромна пречка

На компанията ще се забрани да участва в изграждането на "сърцевината" на 5G мрежата и в ядрени и военни обекти. Делът й на пазара ще бъде ограничен до 35%, което означава участие само в изграждането на периферията на мрежата.

Британски представители се опасяват, че ако се забрани на китайската компания да участва в проекта, пускането на 5G мрежата ще се забави с две-три години, което ще увеличи разходите на потребителите и ще спъне икономическото развитие.

Напук на САЩ в Обединеното кралство предлагат ограничена роля на Huawei в 5G мрежата

Напук на САЩ в Обединеното кралство предлагат ограничена роля на Huawei в 5G мрежата

Представителите са предложили да не се позволява на китайската компания да участва в "сърцевината" на мрежата

Източник от кабинета коментира, че водещите експерти по киберсигурност на Острова знаят за Huawei повече от всяка друга страна в света и те са доволни от твърдия подход и регулаторния режим на правителството, с които всеки риск може да бъде овладян.

Доставчиците на телекомуникационни услуги ще имат три години да гарантират, че не са твърде зависими от Huawei.

Решението няма да засегне споделянето на чувствителна информация със съюзниците. Целта е да се работи за по-голяма диверсификация на пазара.

ЕС няма да препоръчва изключване на Huawei от 5G, а Меркел иска да изчака за Германия

ЕС няма да препоръчва изключване на Huawei от 5G, а Меркел иска да изчака за Германия

Консерваторите на Меркел са разделени дали да подкрепят предложение на Социалдемократическата партия да не се допуска участие

Правителственото решение е прието на среща на Комисията по национална сигурност във вторник сутринта.

Джонсън вероятно ще бъде разкритикуван от САЩ, които блокират участието на китайската компания в мрежите си и насърчават съюзниците си да направят същото.

Премиерът ще се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в четвъртък и се очаква да подчертае решимостта на правителството му да работи със САЩ и други съюзници в подкрепа разнообразяване на пазара.