Британският министър-председателят Борис Джонсън се очаква да обяви в парламента в понеделник тристепенна локална система за блокиране, официално известна като "Местни нива на предупреждение за COVID", за Англия, съобщиха от кабинета му, цитирани от CBS.

Според новата система, страната ще бъде поставена на "средно", "високо" и "много високо" ниво на предупреждение.

Кабинетът на Джонсън заяви, че правителството работи с местните лидери, за да реши кои области за кои нива са.

Великобритания с още 13 000 случаи, не изключва блокади

Великобритания с още 13 000 случаи, не изключва блокади

604 000 болни и 43 000 смъртни случаи

Детайлите все още не са потвърдени, но най-високото ниво се очаква да включва затваряне на кръчми и ресторанти и забрана за смесване на домакинствата, както на закрито, така и извън тях, наред с други мерки.

Джонсън ще информира депутатите за новата система, преди да организира брифинг заедно с шефа на Министерството на финансите Риши Сунак и главния здравен експерт на  правителството Крис Уити.

Обединеното кралство наблюдава огромно увеличение на случаите на коронавирус през последните няколко седмици след отварянето на големи сектори на икономиката, както и на училища и университети.

Без бързи действия има опасения, че британските болници ще бъдат претоварени през следващите седмици по време на годината, когато вече е в разгара си поредната грипна епидемия.

Великобритания отново с рекорд в пандемията

Великобритания отново с рекорд в пандемията

Пандемията настъпва на Острова

Северна Англия е по-тежко засегната, като местните власти настояха Лондон да предложи и адекватни икономически стимули за секторите, чиято дейност ще пострада.