Без повече отлагания на Брекзит. Напускаме ЕС на 31 октомври. Това заяви отново британският премиер Борис Джонсън, цитиран от световните информационни агенции.

Това заяви той в отговор на журналистически въпроси след посещението си в полицейски център за обучение в Западен Йоркшир.

По думите му, по-скоро ще e мъртъв в някоя канавка, отколкото да допусне ново отлагане. Той обаче отклони въпроса дали ще подаде оставка.

Джонсън също така защити искането си за предсрочен вот през октомври, който да даде възможност на избирателите да се произнесат какво предпочитат - Брекзит така, както настоящото правителство го подготвя, или плана на лейбъристите на Джереми Корбин.

Парламентът отхвърли предложението на Борис Джонсън за предсрочни избори

Парламентът отхвърли предложението на Борис Джонсън за предсрочни избори

След кратки дебати…

По същото време, в Западен Йоркшир се е провел и протест на защитници на оставането в ЕС.

Припомняме, че по-рано Камарата на общините отхвърли предложението на премиера за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври. Това стана след кратки дебати, непосредствено след като депутатите приеха законопроекта, забраняващ на Джонсън да предприема Брекзит без сделка.

"Нека страната да реши кой да отиде в Брюксел, за да решава този въпрос - лидерът на опозицията или аз", заяви Джонсън.

Снимка 441592

Източник: EPA/БГНЕС

Датата 15 октомври обаче е само два дни преди срещата на ЕС, на която ще се обсъжда Брекзит.

Междувременно, братът на Джонсън - Джо Джонсън подаде оставка като депутат и заместник-министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Причината за решението му е "неразрешимото напрежение" между семейния и националния му дълг.