Камарата на общините отхвърли предложението на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври, предаде Би Би Си. Това стана след кратки дебати, непосредствено след като депутатите приеха законопроекта, забраняващ на Джонсън да предприема Брекзит без сделка.

"Нека страната да реши кой да отиде в Брюксел, за да решава този въпрос - лидерът на опозицията или аз", заяви Джонсън.

Датата 15 октомври обаче е само два дни преди срещата на ЕС, на която ще се обсъжда Брекзит.

Камарата на общините прие законопроекта, блокиращ Брекзит без сделка
Обновена

Камарата на общините прие законопроекта, блокиращ Брекзит без сделка

Борис Джонсън иска нови избори...

За да бъде прието предложението на Джонсън, то трябваше да получи подкрепа с квалифицирано мнозинство от най-малко две трети от депутатите. Лейбъристите бойкотираха гласуването.

"Това предложение на премиера цели нечестна игра, недостойна за неговата длъжност. Предложение за такава дата на изборите малко напомня ябълката, предложена на Снежанка от злата кралица. Това, което ни предлагат не е ябълка, дори не са избори, това е отровата на излизане от ЕС без споразумение." - коментира лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

По думите на Корбин, първо трябва да бъде завършена процедурата по приемането на закона, забраняващ на премиера да пристъпва към Брекзит без споразумение и едва след това да се обсъждат евентуални дати за предсрочен вот.

Лъжата за Брекзит – Джонсън ще трябва да вземе от собственото си лекарство

Лъжата за Брекзит – Джонсън ще трябва да вземе от собственото си лекарство

Първото голямо поражение...

Законопроектът задължава Джонсън да поиска отсрочка за Брекзит до 31 януари 2020 г., ако до 19 октомври парламентът не му даде одобрение за сделка или за излизане от ЕС без сделка.

Припомняме, британският премиер неколкократно заявява, че при никакви условия няма да моли Брюксел за отсрочка.

Джонсън реши да разпусне парламента след 10 септември във ваканция, който да продължи до 14 октомври, когато кралица Елизабет II ще говори пред депутатите. В речта си тя трябва да изложи приоритетите на правителството. Този ход беше предприет, за да не могат депутатите да попречат на намерението на Джонсън за напускане на ЕС при всякакви обстоятелства. Кралицата отговори положително на молбата на премиера за разпускане на парламента.

Решението за парламентарната ваканция беше атакувано по съдебен ред, но съдът постанови, че разпускането на парламента е законно.