Съдът в шотландския град Единбург отхвърли опит да се попречи на спирането на работата на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) от страна на британския премиер Борис Джонсън, съобщават британските медии.

Лорд Дохърти, съдията, който разгледа делото, каза, че решението за блокиране на действията на Джонсън е неоправдано, тъй като ставало въпрос за висока политика и политическа преценка.

Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Парламентът се разпуска до средата на октомври

"Според мен няма нарушение на правото. Парламентът е господар на своите собствени процедури. Парламентът трябва да реши кога заседава. Парламентът може да заседава преди и след пророгацията (временното му разпускане)", допълва съдията.

Делото беше заведено от група от 75 британски депутати и лордове от различни партии, включително Джоана Чери от Шотландската национална партия.

Борис Джонсън иска от кралицата да прекрати работата на парламента

Борис Джонсън иска от кралицата да прекрати работата на парламента

Това предизвика остри реакции

Очаква се решението на съда да бъде обжалвано, а подобни дела ще бъдат разглеждани в Северна Ирландия и Англия.

След съдебното решение адвокатът на депутатите написа в "Туитър": "Идеята, че ако премиерът спре работата на парламента, съдът не може да се намеси, освобождава някои опасни демони. Ако той (Борис Джонсън) може да го направи за 34 дни, защо не и за 34 седмици, или 34 месеца? Къде свършва тази политическа власт?"

"Това не е законът, както го разбирам. Вчерашното заседание на съда винаги щеше да е малко приятелски предсезонно", допълни адвокатът.

Смазващо поражение за Борис Джонсън

Смазващо поражение за Борис Джонсън

Разбунтувалите се консерватори най-вероятно ще бъдат изключени от партията