Разбунтувалите се консерватори и депутати от опозицията отбелязаха точка срещу британското правителство по време на първия етап от опита му да приеме закон, с който се очакваше, че ще предотврати възможността за "Брекзит" без сделка, съобщава БиБиСи.

В Камарата на общините гласуваха по следния начин: 328 гласа "за" срещу 301 гласа "против" за това да се внесе законопроект, с който да се отложи датата за излизане от Обединеното кралство.

В отговор Борис Джонсън обяви, че ще внесе предложение за предсрочни избори.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин обяви, че законопроектът трябва да бъде приет, преди каквито и да било избори.

Общо 21 депутати консерватори, включително и редица министри от бившия кабинет, се присъединиха към опозиционните партии, за да нанесат удар на правителството.

След гласуването, от "Даунинг стрийт" обявиха, че разбунтувалите се консерватори най-вероятно ще бъдат изключени от партията.

Никой от десетимата, оказа се, не бе очаквал, че ще бъде заплашен от изключване. Сред онези, които ще се разделят с Консервативната партия е и сър Никълъс Соумс, внук на Чърчил. 71-годишният Соумс, който през 2014 г. получава рицарско звание от кралица Елизабет, е член на парламента от 1983 г., като преди това е бил заместник-министър на отбраната. Той е син на Мери Соумс, най-малкото от петте деца на Чърчил.

Припомняме, че по-рано днес Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента, след като депутатът от британската Консервативна партия Филип Лий напусна партията си и се присъедини към Либералдемократите. 

В резултат на късното гласуване във вторник днес опозицията ще се възползва от правото си да обсъди и гласува законопроект, предназначен да лиши премиера Борис Джонсън от възможността да осъществи "Брекзит" без сделка, в случай че не сключи ново споразумение за условията на "развода" с Брюксел.

По-рано влиятелният лейбърист Хилари Бен публикува на страницата си в "Туитър" текст на законопроекта, който "предоставя време на правителството да постигне ново споразумение с Европейския съюз на заседание на Европейския съвет следващия месец".

Освен това той позволява на кабинета да изготви "искане за специално разрешение парламентът да напусне ЕС без сделка". Ако и след изтичането на крайния срок сделка не бъде постигната, парламентът ще отхвърли желанието на правителството за прилагане на "твърд" "Брекзит" и дори и ако Джонсън не помоли Брюксел да отложи датата за излизане на Великобритания от ЕС, то тогава законът ще го задължи. При това положение новата дата за "Брекзит" ще е 21 януари 2020 г.

Междувременно стана ясно, че Ирландия започва нова фаза в подготовката за "Брекзит" без споразумение, като предупреждава местния бизнес да се готви тъкмо за подобен развой на събитията.