Депутатът от британската Консервативна партия Филип Лий напусна партията си и се присъедини към Либералдемократите преди разразяването на открит конфликт между британския премиер Борис Джонсън и разбунтувалите се консервативни депутати заради Брекзит, съобщават британските медии.

Лий демонстративно е седнал на пейките на опозицията в парламентарната зала, докато премиерът се изказваше пред Камарата на общините (долната камара на британския парламент).

Неговото оттегляне от групата на консерваторите означава, че Борис Джонсън вече няма работещо мнозинство в Камарата на общините.

ЕС слисан от твърденията на Борис Джонсън за напредък в преговорите за Брекзит

ЕС слисан от твърденията на Борис Джонсън за напредък в преговорите за Брекзит

Всъщност преговорите са в задънена улица

Лий каза, че правителството "прокарва вредоносен Брекзит по безпринципен начин", излагайки на риск човешки животи и поминъка на британските граждани.

Изказвайки се пред Камарата на общините, Джонсън каза на депутатите, че е искал преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз и настоя, че е имало "голям импулс" зад преговорите.

Ала той каза, че плановете на разбунтувалите се депутати от Консервативната партия да приемат законодателство, което ефективно блокира излизане на Великобритания от ЕС без споразумение на 31 октомври, щяло да "унищожи всякакъв шанс за договаряне на ново споразумение".

Джонсън: Брекзит на 31 октомври - със или без споразумение

Джонсън: Брекзит на 31 октомври - със или без споразумение

След спекулациите за обявяване на предсрочни избори

Ако несъгласните с твърд Брекзит консерватори постигнат целта си, заяви Джонсън, това ще го принуди да отиде в Брюксел, за да "моли за още едно безсмислено отлагане" на Брекзит, а той никога нямало да го направи.

В речта си под подигравателните реплики на депутати той заяви, че има и други начини за избягване на твърдата граница между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и членката на ЕС Република Ирландия. Според него този въпрос ще бъде дискутиран скоро с ЕС, както и с ирландския премиер Лио Варадкар в понеделник.

Британският премиер отново прикани депутатите да избегнат варианта с предсрочни парламентарни избори, като гласуват против законопроекта, блокиращ излизането от ЕС без сделка.

"Това е сметката за предаването на Джереми Корбин. Това означава да се издигне бялото знаме", добави британският премиер.

Преди напускането на Лий, Джонсън имаше само работещо мнозинство от един депутат в Камарата на общините.

В писмо до Джонсън Лий изтъква, че Консервативната партия "се е превърнала в тясна фракция, в която консерватизмът на човек се измерва с това колко безразсъдно човек иска да излезе от Европейския съюз".

Корбин настоя за предсрочни избори, лейбъристите спират Брекзит без сделка

Корбин настоя за предсрочни избори, лейбъристите спират Брекзит без сделка

"Трябва да се съюзим, за да спрем Брекзит без споразумение"