Британската кралица ще бъде помолена от правителството да прекрати работата на парламента само дни след като британските депутати се върнат на работа през септември - и само няколко седмици преди крайния срок за Брекзит (31 октомври).

Това означава, че британските депутати е малко вероятно да имат време да приемат закони, които биха могли да спрат премиера Борис Джонсън да изведе Великобритания от Европейския съюз без споразумение на 31 октомври.

Депутатът от Консервативната партия и агитатор за оставане на страната в ЕС Доминик Грийв нарече действията на правителството на торите "отвратителен акт", като предупреди, че това би могло да доведе до вот на недоверие към Борис Джонсън. "Това правителство ще падне", подчерта Грийв.

Но източник от "Даунинг стрийт" 10 защити този ход, изтъквайки: "Време е новото правителство и новият премиер да изготвят план за страната, след като излезем от ЕС."

Идеята за спиране работата на парламента, или прекратяването на парламентарната сесия, предизвика спорове, като критици настояха, че това ще попречи на депутатите да изиграят своята демократична роля в процеса по Брекзит и няма да имат възможност да стопират излизането на Великобритания от ЕС без споразумение. 

Според Би Би Си само малък брой министри са знаели за плана преди неговото обявяване и той неизбежно ще предизвика огромен спор.

Джонсън твърди, че иска Великобритания да излезе от ЕС на 31 октомври със споразумение, но е готов да излезе без такова, но не и да пропусне крайния срок. Тази позиция накара редица депутати от опозицията да се съюзят, за да се опитат да блокират евентуално излизане без споразумение, а вчера те обявиха, че възнамеряват да използват парламентарните процедури за това.

Опозиционните партии във Великобритания се обединяват, за да спрат Брекзит без сделка

Опозиционните партии във Великобритания се обединяват, за да спрат Брекзит без сделка

Британският парламент се готви за битка с Борис Джонсън

Ала ако сесията на британския парламент бъде прекратена на 10 септември, както се предлага от британското правителство, това ще им даде само няколко дни през следващата седмица, за да прокарат промените си.

Грийв, който е бивш главен прокурор, заяви пред Би Би Си: "Ако премиерът продължава с това и не отстъпи, тогава смятам, че има шансове правителството му да падне."

"Има достатъчно време да се направи това, ако е необходимо и аз със сигурност ще гласувам за свалянето от власт на консервативното правителство, което продължава курса на действие, който е толкова противоконституционен".

Заместник-председателят на основната опозиционна Лейбъристка партия Том Уотсън написа в "Туитър", че този ход е "изключително скандална атака срещу нашата демокрация".

Джонсън ще преговаря до последно с ЕС, но държи да има Брекзит на 31 октомври

Джонсън ще преговаря до последно с ЕС, но държи да има Брекзит на 31 октомври

Противниците на Брекзит без сделка предупреждават...

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че депутатите трябва да се съюзят, за да спрат плана следващата седмица, или "днешният ден ще влезе в историята като черен за британската демокрация".

От своя страна председателят на британския парламент Джон Бъркоу излезе с извънредно изявление, в което подчертава, че ако се потвърдят информациите, че правителството се опитва да прекрати сесията на парламента, това ще представлява нарушение на конституцията. Според Бъркоу целта на британското правителство е да възпрепятства парламента да обсъжда Брекзит и да изпълнява задълженията си.

Но председателят на Консервативната партия Джеймс Клевърли защити плана, изтъквайки, че "всички нови правителства вършат това".

Парламентът подновява работата си през следващата седмица, като още едно прекратяване на парламентарната сесия се очаква да се случи по-късно през септември, когато се провеждат конгресите на партиите, въпреки че имаше слухове, че последната може да бъде отменена или съкратена, за да продължи до Брекзит.

Мнозинството от британците настояват за референдум за сделката за Брекзит

Мнозинството от британците настояват за референдум за сделката за Брекзит

Консервативната партия има сериозна преднина пред лейбъристите

Обикновено парламентът не работи - или е с прекратена сесия - за кратък период, преди да започне новата сесия. Това се прави от кралицата, по съвет на премиера.

Парламентарните сесии обикновено траят една година, но настоящата продължава повече от две години - от парламентарните избори през юни 2017 г.

Когато парламентарната сесия е прекратена, не се провеждат дебати и гласувания, като повечето закони, които не са завършили преминаването си през парламента, не се приемат.

Прекратяването на сесия е различно от "разпускане" на парламента, когато всички депутати се отказват от местата си, за да участват в парламентарни избори.

Times: Твърдият Брекзит означава недостиг на горива, храни и медикаменти

Times: Твърдият Брекзит означава недостиг на горива, храни и медикаменти

Според секретни правителствени документи...