Шефът на британското правителство Борис Джонсън възнамерява през следващите няколко дни да представи на Европейския съюз официалните предложения на своето правителство по отношение на условията за предстоящото отделяне на кралството от ЕС. Това съобщи във вторник The Times, според което Джонсън освен всичко друго ще се обърне към ЕС с искане да предотврати поредното забавяне на Брекзит.

Според изданието оттеглянето на страната от Европейския съюз на 31 октомври, както Джонсън обеща на британците, ще бъде едно от условията, които премиерът ще постави на ръководителите на европейските правителства. Това ще повлияе сериозно на хода на политическата борба в самата Обединеното кралство, тъй като в момента опозиционните партии и редица бивши сътрудници на Джонсън настояват Брекзит да бъде отложен за най-малко три месеца - до 31 януари 2020 г. Според така наречения закон на Бен, приет миналия месец от британския парламент, правителството ще бъде задължено да помоли Брюксел да отложи Брекзит, ако не може да се съгласи с ЕС относно условията на "развода" до 19 октомври.

Германия е готова за ново отлагане на Брекзит

Германия е готова за ново отлагане на Брекзит

Но трябва да има "перспектива за следващи действия"…

В същото време според The ​​Times, ако Европейският съюз откаже да предостави на Лондон такова отлагане, Джонсън всъщност ще заобиколи закона и ще постави Камарата на общините пред избора: или да одобри нова сделка с Брюксел, или да се примири с Брекзит без сделка.

Ирландски въпрос

В същото време все още не е известно как европейските столици ще реагират на онези условия, които Джонсън ще включи в сделката си. Според The ​​Daily Telegraph, той ще предложи на ЕС своето виждане за алтернатива на режима за обратно спиране, който трябва да осигури прозрачност на границата на остров Ирландия след Брекзит. Бекстоп, който е част от споразумението, постигнато между правителството на ЕС и предшественика на Джонсън Тереза ​​Мей, остава основната спънка в преговорите за Лондон с ЕС.

Джонсън: Брекзит на 31 октомври, въпреки парламента

Джонсън: Брекзит на 31 октомври, въпреки парламента

Премиерът уважава съда, въпреки че не приема решението му

Според Джонсън "бекстоп", както Брюксел настоява, ще бъде "антидемократичен и неадекватен на суверенитета на Обединеното кралство като държава", тъй като предполага, че Северна Ирландия ще остане част от единния пазар за неопределено време, но останалата част ще излезе царство.

Според британски публикации, Джонсън възнамерява да предложи на ЕС да създаде единна икономическа зона на остров Ирландия, в рамките на която ще бъде възможно свободното движение на храни и селскостопански продукти. Страните ще разработят и общи митнически правила за други категории стоки, преминаващи границата между Република Ирландия, оставащи в ЕС, и Северна Ирландия, напускащи ЕС, заедно с Великобритания.

Без пробив по Брекзит след срещата Туск-Джонсън

Без пробив по Брекзит след срещата Туск-Джонсън

Джонсън повторно призова за гъвкавост от ЕС, за да се постигне сделка

Според ирландските медии се разработва и възможността за създаване на специални "центрове за митническо освобождаване" от двете страни на границата, но не и върху самата нея, което би противоречало на подписаното през 1998 г. споразумение в Белфаст, което направи възможно политическо уреждане на конфликта в Северна Ирландия.

Внимателен оптимизъм

"Аз съм предпазлив оптимист", каза Джонсън, изказвайки се в понеделник в Манчестър, който според The ​​Daily Telegraph се подготвя да представи своите предложения на европейските лидери по телефона във вторник. "Предприехме някои значителни стъпки и сега чакаме нашите европейски приятели те ще ни отговорят и ще кажат дали са готови да ни помогнат и заедно да търсят правилния компромис. Независимо какво се случва, ние ще напуснем ЕС на 31 октомври.