Западът бе твърде бавен да се задейства за руската агресия в Украйна, каза Борис Джонсън пред украинските депутати, съобщава БиБиСи. 

Обръщайки се към украинския парламент чрез видеовръзка, той каза, че съюзниците на Украйна "не могат да направят същата грешка", както направиха по време на инвазията в Крим през 2014 г.

Той каза, че Западът е бил "твърде бавен, за да разбере какво наистина се случва" и "не е успял" да наложи колективно санкции срещу Владимир Путин. Подробности за 300 милиона паунда допълнителна военна помощ също бяха обявени от Джонсън.

Военната помощ, която ще бъде изпратена в Украйна през следващите седмици, ще включва оборудване за електронна война, радарна система, устройства за заглушаване на GPS и устройства за нощно виждане.

Премиерът на Обединеното кралство - първият международен лидер, който се обърна към парламента след руската инвазия - похвали съпротивата на Украйна срещу руските сили. "Вие взривихте мита за непобедимостта на Путин и написахте една от най-славните глави във военната история и в живота на вашата страна".

"Така наречената непреодолима сила на военната машина на Путин се разби в украинския патриотизъм и любовта към родината".

Той също така повтори думите на премиера Уинстън Чърчил, точно както направи украинският президент Володомир Зеленски, когато се обърна към депутати в Уестминстър през март. "Това е най-хубавият час на Украйна, който ще бъде запомнен и разказан за поколения напред".

"Вашите деца и внуци ще кажат, че украинците са научили света, че грубата сила на агресора не може да се мери с моралната сила на народ, решен да бъде свободен".

"Не е страшно, когато такъв зъл враг е срещу теб, ако такъв добър приятел като Великобритания е до теб", каза украинският президент.

В по-ранно интервю за Good Morning Britain, Джонсън каза, че Обединеното кралство е начело в света, като помага на Украйна да се защити. "Това, което Обединеното кралство прави - и го прави от началото на кризата - е да ръководи света в помощ за украинците да се защитят от варварската агресия от страна на Владимир Путин. Това е всичко, което правим".

"Не казваме, че правим това, за да предизвикаме някаква геополитическа промяна или да имаме резултат в Москва... Това, което ни интересува, е украинският народ и тяхното страдание."

На въпроса за призива на украинския посланик в Обединеното кралство към депутатите да отменят визовите правила за бежанци, бягащи от страната, премиерът настоя, че е важно да се "защити системата от онези, които биха искали да злоупотребят с нея".

Издадени са общо 86 000 визи, но само 27 000 бежанци са пристигнали, каза Джонсън. Той каза, че Обединеното кралство е можело да реагира по-бързо.

Последният транш от военна подкрепа включва радарни системи, предназначени да откриват артилерийски снаряди и ракети и след това да локализират позициите на оръжията, които ги изстрелват.

Обединеното кралство също така доставя тежки въздушни дронове, които могат да превозват доставки на украинските сили, които са станали изолирани.

Даунинг Стрийт заяви, че ще изпрати 13 специализирани Toyota Land Cruisers за защита на цивилни служители на командни постове и ще помогне на органите за сигурност да възстановят железопътните линии в Източна Украйна, където сега са съсредоточени руските сили.

Външният министър Лиз Тръс каза, че бронираните превозни средства, поискани от украинското правителство, също ще помогнат за евакуирането на цивилни, бягащи от руски обстрел на фронтовата линия. Те ще пристигнат там в следващите дни, каза тя.

Миналата седмица министрите заявиха, че скоро ще могат да доставят на Украйна ракети Brimstone, както и да изпратят бронирани машини Stormer в подкрепа на противовъздушната отбрана на страната.

Джонсън: Войната в Украйна разкри "историческата глупост" на Путин

Джонсън: Войната в Украйна разкри "историческата глупост" на Путин

Великобритания дава военна помощ на Киев за още 300 млн. лири