Британският премиер Борис Джонсън защити пред парламента въвеждането на нов национален локдаун в Англия поради разпространението на новия щам коронавирус, предаде VOA News.

Той заяви, че правителството няма друг избор, освен да се върне към националната блокада, тъй като здравните служители изчисляват, че един на всеки 50 души в страната е прекарал COVID-19 през последната седмица.

Борис Джонсън обяви национален локдаун в Англия

Борис Джонсън обяви национален локдаун в Англия

Рестриктивната мярка трябва да спре COVID-19

В тези изчисления обаче не се включват пациенти в болници, старчески домове и други институции.

Той каза, че блокирането е опит за забавяне на разпространението на вируса, докато страната ускорява програмата си за ваксинация.

Джонсън съобщи, че 1,3 милиона души вече са получили поне една доза ваксина от началото на инжектирането в началото на декември. Това включва почти една четвърт от хората на възраст над 80 години.

Жителите на страната трябва да останат у дома си, "както през март 2020 г.", каза премиерът. Според него е позволено да се напуска жилището при спешна нужда и да се работи отдалечено, ако е възможно.

Освен това всички училища и колежи трябва да преминат към дистанционно обучение до средата на февруари, каза Борис Джонсън.

"Ако смъртността започне да пада и ако всеки изиграе своята роля, следвайки правилата, тогава се надявам, че ще успеем да излезем от режима на изолация", добави премиерът.

По-рано медиите съобщиха, че британският премиер Борис Джонсън възнамерява да обяви тотално блокиране на страната поради коронавируса.

Великобритания отново счупи рекорда за заразени с коронавируса

Великобритания отново счупи рекорда за заразени с коронавируса

Починали са още 1 041 души през последните 34 часа

На 14 декември министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви, че британски учени са идентифицирали нов, мутирал тип коронавирус, който се разпространява по-бързо от известните щамове.

Британският премиер заяви, че новата мутация на коронавирус е 70% по-заразна от другите видове вируси.

Още от края на декември в по-голямата част от територията на кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата.

Броят на хората с положителна проба за новия коронавирус (COVID-19) във Великобритания се е увеличил с рекордните 62 322 през последните 24 часа, като през последните 5 дни това е четвърто подобряване на рекорда за заразени в рамките на денонощие. Това обявиха британските здравни власти.

Междувременно още 1 041 души са починали от COVID-19 през изминалото денонощие, което е най-високият ръст на починалите за 24 часа от средата на април насам.

След последната актуализация на данните броят на заразените от началото на епидемията в Обединеното кралство се повиши до 2 845 203 души, от които са починали 77 470 души.

Великобритания с нов рекорд за заразени с коронавируса и с много починали

Великобритания с нов рекорд за заразени с коронавируса и с много починали

60 916 заразени за последното денонощие

Великобритания се нарежда на пето място в света по брой на заразени по време на пандемията след САЩ, Индия, Бразилия и Русия. По брой на починалите страната също се нарежда на пето място след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.