Руди Джулиани, личният адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, е потърсил информация за Украйна от Пол Манафорт, който е бивш председател на предизборната кампания на американския лидер, пише "Вашингтон пост".

Тъй като не е било възможно Джулиани лично да разговаря с Манафорт, защото е в затвора, той се свързал с него чрез адвоката си.

Нови обвинения за Пол Манафорт

Нови обвинения за Пол Манафорт

Политикът с нова присъда от 3 г. атвор

Джулиани разкри пред вестника тази седмица, че е разговарял с Манафорт чрез посредник на няколко пъти през последните месеци. Личният адвокат на Тръмп, който разследва Украйна от миналата година, е разпитал Манафорт относно счетоводна книга, за която "Ню Йорк таймс" съобщи през август 2016 г. Тайната книга, открита от Националното бюро за борба с корупцията в Украйна, показва, че политическата партия на бившия президент на Украйна Виктор Янукович е платила 12,7 милиона долара на Манафорт в брой.

Джулиани смята, че тази книга е фалшива и е ключът към доказване на вече развенчаната конспиративна теория, че Украйна, а не Русия, се е намесила на президентските избори през 2016 г., за да помогне на Хилари Клинтън.

Пол Манафорт осъден общо на 7 г. и половина затвор
Обновена

Пол Манафорт осъден общо на 7 г. и половина затвор

Той е осъден по две обвинения в конспирация

Манафорт твърди, че книгата не съществува, отбелязал Джулиани пред вестника.

ФБР започна разследване срещу Манафорт преди президентските избори през 2016 г. и откри тайната книга. След като беше осъден за данъчни и банкови измами през миналата година, Манафорт пледира виновен по обвинения в пране на пари, получени от Украйна. Той е осъден на повече от 7 г. затвор.