Пол Манафорт, бившият шеф на предизборния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп, е осъден на 73 месеца затвор, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на решението на американския съдия Ейми Джаксън.

Той е осъден по две обвинения в конспирация, повдигнати като част от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за ролята на Русия на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Тръмп: Присъдата на Манафорт показва, че няма тайно споразумение с Русия

Тръмп: Присъдата на Манафорт показва, че няма тайно споразумение с Русия

Съдията и адвокатът на Пол Манафорт по съдебния случай обявиха гръмогласно и светът да чуе

"Обвиняемият не е обществен враг No. 1, но също така не е жертва", обяви съдията преди да наложи присъдата, която е повече от 6 г.

Миналата седмица федерален съдия във Вирджиния осъди Манафорт на 47 месеца затвор за данъчни и банкови измами.

Прокуратурата: Пол Манафорт е закоравял престъпник

Прокуратурата: Пол Манафорт е закоравял престъпник

Закоравяла привързаност към извършване на престъпления и липса на угризение

Манафорт общо ще лежи в затвора 7 г. и половина. Бившият шеф на кампанията на Тръмп беше осъден на 47 месеца затвор във Вирджиния през миналата седмица. Но съдията взема под внимание 9 месеца, които вече Манафорт е излежал. Това означава, че му остават още 38 месеца по първата присъда.

Днес съдия Джаксън го осъди по две обвинения. По първото получава 60 месеца затвор, а по второто обвинение още 13 месеца затвор или общо 73 месеца.

Но 30 месеца от втората присъда ще бъдат излежавани едновременно с присъдата му във Вирджиния, а останалите последователно. Това означава, че към присъдата му се прибавят 43 месеца. Общо Манафорт ще лежи 90 месеца в затвора, 47 месеца от присъдата във Вирджиния и 43 месеца от присъдата във Вашингтон. Той вече е излежал 9 месеца и му остават още 81 месеца.