Съдия от Вирджиния осъди бившия мениджър на кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп Пол Манафорт на 47 месеца затвор. Той бе признат за виновен за банкови и данъчни измами, предаде АП.

Произнасянето на присъдата се забави над 4 часа. Прокурорите искаха присъда за Манафорт между 19 години и 24 години затвор.

От юни 2018 г. Манафорт се намира в регионалния затвор във Варшава, щата Вирджиния. Пред съда неговите адвокати поискаха снизходителна присъда заради влошеното здраве на своя клиент, който страдал от подагра.

Прокуратурата: Пол Манафорт е закоравял престъпник

Прокуратурата: Пол Манафорт е закоравял престъпник

Закоравяла привързаност към извършване на престъпления и липса на угризение

Съдията настоя, че присъдата на Манафорт не е свързана с разследването за намесата на Русия в американските президентски избори, което се води от специалния прокурор Робърт Мълър. "Той не е пред съда за нещо, което е свързано с тайни споразумения с руското правителство", каза съдията Елис. В изявлението си Манафорт благодари на съдията за "справедливия процес".

Преди произнасянето на присъдата обвиняемият призна, че ще приеме присъдата, защото тя е следствие от поведението му, което го е довело в съдебната зала.

През август Манафорт беше признат за виновен по осем обвинения, свързани с банкови и данъчни измами, както и за неразкриване на банкови сметки в чужди държави.

Конфискуват имущество на Пол Манафорт

Конфискуват имущество на Пол Манафорт

Процедурата е започнала с отнемането на апартамента му в Trump Tower...

Той беше изправен пред общо 18 обвинения, но съдебните заседатели не успяха да постигнат единодушно решение по останалите 10 обвинения. Бившият служител на кампанията на Тръмп е изправен пред още една присъда до десет години във Вашингтон, където се призна за виновен по обвиненията в конспирация, отправени от прокурор Робърт Мълър. Делото е насрочено за 13 март.