Пол Манафорт е закоравял престъпник, който "многократно и нагло" е нарушавал закона, дори и докато е бил председател на предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Това става ясно от нови документи на специалния прокурор Робърт Мълър, внесени в съда, пише "Гардиън".

Екипът на Мълър подчертава във внесените в съда във Вашингтон документи, че Манафорт заслужава втора присъда, която може да е от 10 г. затвор, тъй като отразява сериозността на извършените от него престъпления.

Манафорт дал лъжливи показания

Манафорт дал лъжливи показания

Това усложнява положението му

Прокуратурата подчертава, че могат да поискат присъдата да влезе в сила, след като 69-годишният излежи евентуална присъда до 24 г. затвор по отделни обвинения във Вирджиния.

Държавното обвинение пише в меморандум за присъдата, че Манафорт е показал "закоравяла привързаност към извършване на престъпления и липса на угризение".

Мълър представи в съда доказателства, че Манафорт е лъжесвидетелствал

Мълър представи в съда доказателства, че Манафорт е лъжесвидетелствал

Доказателствата са в обем от 188 страници...

Но екипът на Мълър не разкрива нови детайли около контактите на лобиста с руски разузнавач и че Манафорт е свързан с намесата на Русия на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Манафорт ръководи кампанията на Тръмп през 2016 г. Той е в ареста от юни 2018 г., след като беше хванат да оказва натиск върху свидетел, докато беше под гаранция.

Документите на прокуратурата са свързани с две обвинения в престъпен заговор срещу Манафорт по второто дело, които той призна през септември миналата година. През миналата седмица от прокуратурата обявиха, че Манафорт може да получи между 19 и 24 г. затвор по случая за измама във Вирджиния.

Манафорт е работил с руски агент и след повдигането на обвиненията

Манафорт е работил с руски агент и след повдигането на обвиненията

Манафорт е комуникирал с Константин Килимник между август 2016 г. и март 2018 г.

Признанието на Манафорт по обвиненията в заговор във Вашингтон му осигури сделка с прокуратурата, която обаче Мълър отмени, след като лобистът продължил да лъже. Нарушеното от лобиста споразумение освобождава екипа на специалния прокурор от задължението да препоръча снизходителна присъда.