Пол Манафорт, бившият шеф на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп, и предполагаем агент от руското разузнаване са замисляли план за бъдещето на Украйна по време на президентската кампания през 2016 г., което е продължило дори и след повдигнатите срещу лобиста обвинения.

Това пише британският вестник "Гардиън", позовавайки се на американската федерална прокуратура.

Манафорт обвинен в споделяне на данни за изборите през 2016 г. с руснаците

Манафорт обвинен в споделяне на данни за изборите през 2016 г. с руснаците

Ексшефът на предизборния щаб на Тръмп излъгал прокурорите за това

От офиса на специалния прокурор Робърт Мълър внесоха документи в съда, в които пише, че Манафорт е комуникирал с Константин Килимник между август 2016 г. и март 2018 г. относно тема, която не е била известна на обществеността. От информацията става ясно, че като част от продължаващите разговори с Килимник през февруари 2018 г. Манфорт е работил върху документ, озаглавен "Нова инициатива за мир".

Адвокати на 69-годишния Манафорт разкриват в отделни съдебни документи от миналата седмица, че той е обвинен от Мълър, че е обсъждал "украински мирен план" с Килимник "повече от веднъж" и той е излъгал, когато е бил разпитван от прокуратурата.

Пол Манафорт лъгал под клетва

Пол Манафорт лъгал под клетва

Тъмни страни от кампанията на Тръмп излизат на светло

Ако твърденията бъдат потвърдени, това би означавало, че бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп е работил върху план за уреждане на конфликта на Русия с Украйна в полза на Кремъл, докато в същото време руското правителство се намесва на американските избори в подкрепа на Тръмп.

Американското разузнаване заключи, че руската намеса е по нареждане на Владимир Путин, в полза на кампанията на Тръмп и във вреда на Хилари Клинтън. Мълър разследва дали помощници на Тръмп са замесени в руските действия.

Тръмп не изключва помилване на Манафорт

Тръмп не изключва помилване на Манафорт

Опровергаха информации, че бившият приближен на президента се е срещал с Асандж

49-годишният Килимник, завършил университет, свързан с военното разузнаване на Русия, се смята за основна фигура в опитите на Кремъл да се намеси на изборите през 2016 г.

Според Мълър Килимник е описан като "бивш разузнавач от Главното разузнавателно управление" от Рик Гейтс, заместник на Манафорт в предизборната кампания на Тръмп. Килимник отрича да е работил за руското разузнаване.

„Уикилийкс” опроверга за срещи между Асандж и Манафорт

„Уикилийкс” опроверга за срещи между Асандж и Манафорт

Помним този ден, когато "Гардиън" разреши поредица от измислици

Манафорт и Килимник са обсъждали украинския мирен план лично и със съобщения от 2 август 2016 г.