Бившият шеф на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп - Пол Манафорт, е споделял изборни данни по време на предизборната кампания за президентските избори през 2016 г. с бизнес партньор, обвинен във връзки с руските специални служби, а прокурорите твърдят, че ги е излъгал за това. Това става ясно от съдебни документи, съобщава "Асошиейтед прес".

Това е първият път, в който прокурорите на специалния прокурор Робърт Мюлър са обвинили главния съветник на кампанията на Тръмп в споделянето на информация, свързана с изборите, с руските си контакти. Въпреки че в съдебните документи не се посочва дали информацията за изборите е била публична или какво е направено с нея, това повдига възможността Русия да е използвала вътрешна информация от предизборния щаб като част от опитите си да се намеси в изборите в подкрепа на Тръмп.

Пол Манафорт лъгал под клетва

Пол Манафорт лъгал под клетва

Тъмни страни от кампанията на Тръмп излизат на светло

Обвинението може да бъде важно доказателство в продължаващото разследване на Мюлър за потенциална координация между предизборния щаб на Тръмп и Кремъл.

Информацията е била разкрита случайно в документи на защитата и е трябвало да бъде редактирана. "Асошиейтед прес" са успели да прегледат материала, защото не е бил правилно класифициран.

Манафорт беше сред първите американци, обвинени в разследването на Мюлър и е сред главните герои в казуса, като ръководеше предизборния щаб на Тръмп по време на конгреса на Републиканската партия, на която Тръмп беше издигнат за кандидат на партията, след като, както твърдят американските специални служби, Русия е работила, за да окаже влияние върху изборите в полза на Тръмп. Манафорт се призна за виновен по обвиненията в заговор и е изправен пред осъдителна присъда в отделен съдебен казус.

Манафорт се признава за виновен за заговор срещу САЩ

Манафорт се признава за виновен за заговор срещу САЩ

Както и за заговор за възпрепятстване на правосъдието

Документите на защитата са имали за цел да опровергаят твърденията, че Манафорт умишлено е излъгал екипа на Мюлър, след като се съгласи да се признае за виновен през септември миналата година. Прокурорите твърдят, че Манафорт е нарушил тяхното споразумение за признаване на вината, като е лъгал, но адвокатите му твърдят, че всякакви погрешни твърдения са били просто грешки, направени от човек, който се опитва да се справи с болест, изтощение и обширните разпити на следователите.

Адвокатите му твърдят, че Манафорт е страдал от депресия и потиснатост, не е имал никакъв контакт със семейството си и в дните, когато се е срещал със следователи, е бил събуждан преди разсъмване, за да бъде разпитван с часове, като е имал малко време да се подготви за разпитите.

Тръмп не изключва помилване на Манафорт

Тръмп не изключва помилване на Манафорт

Опровергаха информации, че бившият приближен на президента се е срещал с Асандж

"Тези обстоятелства се отразиха тежко върху състоянието на духа на г-н Манафорт и върху паметта му, тъй като той беше разпитван дълго", пишат адвокатите.

Адвокатите на защитата обявиха, че Манафорт страда от депресия и безпокойство, не е имал никакъв контакт със семейството си и в дни, когато се е срещал със следователи, е бил събуждан преди разсъмване, за да бъде разпитван с часове и е имал малко време, за да се подготви за разпитите.

"Тези обстоятелства се отразиха тежко върху състоянието на духа на г-н Манафорт и върху неговата памет, след като той беше разпитван дълго", пишат адвокатите.