Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че един ден Великобритания ще се върне в ЕС, въпреки че гласува за напускане на съюза, съобщават "Франс прес" и британски медии.

Юнкер направи коментара след двустранната среща на върха на ЕС в Брюксел. Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей участва на първия ден на срещата - за последен път британският лидер участва на тези заседания, тъй като Островът в края на месеца се очаква да задейства преговорите за напускане на ЕС.

Днес останалите 27 лидери на съюза продължиха разговорите без Мей. Те обсъдиха бъдещето на ЕС след Брекзит.

Не харесвам Брекзит, защото бих искал всички заедно да сме в една и съща лодка, подчерта Юнкер.

"Ще дойде денят, когато Великобритания ще се върне на лодката, надявам се", заяви лидерът на ЕК на пресконференция в Брюксел.

Институциите на ЕС ще бъдат подготвени да отговорят в рамките на 48 часа на британското известие за напускане на съюза, каза от своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Великобритания обяви, че официално ще задейства процеса по излизане от ЕС в края на март. Някои дипломати очакват Лондон да предприеме действия още следващата седмица.

"Ние сме добре подготвени за цялата процедура и няма съмнение, че ще бъдем подготвени в рамките на 48 часа, мисля, че е достатъчно време за реакция", каза Туск на пресконференцията с Юнкер.

Отделно германският канцлер Ангела Меркел отбеляза, че лидерите на ЕС организират специална среща, на която ще приемат насоки за водените от ЕК преговори с Лондон, като това ще зависи от времето кога Великобритания ще извести съюза.

"Ако писмото пристигне следващата седмица, специалната среща на върха ще се проведе на 6 април. Ако пристигне по-късно от следващата седмица, то ние ще трябва да изберем дата след 6 април. Ние сме напълно подготвени и ще чакаме с интерес. Но на кой точно ден през март ще пристигне, това не е от толкова голямо значение", поясни тя.