Един от най-модерните руски бойни кораби акостира на пристанището в кубинската столица Хавана в понеделник. До преди няколко седмици това пристанище се използваше от американски круизни кораби, информира ABC.

Става въпрос за фрегатата "Адмирал Горшков", влязла на въоръжение през миналата година. Това е един от най-модерните кораби на Русия, който е въоръжен с крилати ракети, система за противовъздушна отбрана и други оръжия. Фрегатата е базирана на арктическото пристанище Североморск и е част от Северния флот на Русия. Това е първият кораб от нов клас фрегати, които имат за цел да заменят разрушителите от съветската ера. Те са проектирани да показват мощ далеч от руските брегове. Фрегатата е придружавана от няколко кораба за поддръжка.

Военните на Русия провеждат наблюдателен полет над САЩ

Военните на Русия провеждат наблюдателен полет над САЩ

Също и над Швеция

Снимка 430765

Източник: ЕПА

Военноморските сили на Русия съобщиха, че фрегатата е преминала през Панамския канал към Карибско море на 18 юни. Морската група е покрила разстояние от 28 000 морски мили от потеглянето си от Североморск през февруари. Тя спира в Китай, Джибути, Шри Ланка и Колумбия. Корабите ще акостират на няколко карибски пристанища, като не се посочва кои конкретно. Кубинските сили посрещнаха морската група с 21 топовни салюта при влизането си в залива на Хавана. "Адмирал Горшков" отвърна също със салют.

Самолет на руското военно министерство кацна във Венецуела

Самолет на руското военно министерство кацна във Венецуела

Двете страни не отговарят на въпросите на медиите…

Русия не разкрива подробности за целта на визитата.

Руски медии съобщават, че американски бойни кораби от разстояние следят движението на морската група на Москва. Американският разрушител USS Jason Dunham е на няколко километра разстояние от руската фрегата.