През тази седмица военни наблюдатели на Русия ще извършат два полета като част от Договора за открито небе, съобщава вестникът на руското военно министерство "Красная звезда".

"Един от тях ще бъде извършен над територията на САЩ - на руския самолет Ту-154МЛК-1 в периода от 24 до 29 юни от летището Great Falls с максимален обхват до 5130 километра", уточнява изданието.

Вторият полет ще бъде извършен от 24 до 28 юни над Швеция. За това ще бъде използван самолет Ан-30Б, който ще излети от летище Упсала, а максималният обхват на полета ще бъде 1700 километра.

Полетите ще се провеждат по съгласувани маршрути, а на борда ще присъстват американски и шведски експерти. Те ще контролират реда за използването на оборудването и спазването на разпоредбите на договора.

Също така тази седмица се планира съвместен полет на мисиите на Франция и Германия над Русия с френски самолет C-130H от летище Кубинка.

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

Москва да спре да използва за шпионски цели полетите по програмата…

През 1992 г. членовете на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) подписаха Договора за открито небе. Той стана една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война.

Документът започва да функционира десет години по-късно - през 2002 г. Съгласно споразумението страните могат да провеждат разузнавателни полети над територията на други страни членки и да събират информация за техните войски.

Понастоящем страни по договора са 34 държави, сред които по-голямата част от страните от НАТО, Русия, Беларус, Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина и неутралните Швеция и Финландия.

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Обвиненията на САЩ са необосновани, уверяват от Кремъл