Според приетия бюджет за отбрана на САЩ, американската страна замразява сътрудничеството с Русия в рамките на Договора за открито небе, предадоха информационните агенции.
В закона за бюджета (National Defense Authorization Act), който вече е подписан от президента Доналд Тръмп, е включен специален текст за това.

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Обвиненията на САЩ са необосновани, уверяват от Кремъл

Според Договора за открито небе, всяка от двете страни може да извършва наблюдателни полети над територията на другата.

В точка 1242 от бюджета се казва, че се забранява финансирането на програмата за такива полети докато президентът на САЩ не предостави пред Конгреса доказателства, че Русия изпълнява условията на споразумението.

Общата сума за отбрана, заложена в документа за идната 2019 г. е в размер на 716 милиарда долара.

В него се констатира, че Русия нарушава условията на договора и се казва, че Москва трябва да спре да използва информацията, получена при полетите, за разузнавателни цели. Посочва се също, че Кремъл трябва да предоставя информация за целите на полетите, които предприема в рамките на тази програма.

Освен това САЩ ще настояват Русия да разреши на американски самолети да извършват такива полети над Калининградска област, Чечня, районите на границата с Южна Осетия и Абхазия, също и над Москва.

Руски самолети вдигнали натовски изтребители на два пъти за седмица

Руски самолети вдигнали натовски изтребители на два пъти за седмица

На 6-ти и на 12-ти август 2018 г.