Русия стриктно изпълнява Договора за открито небе. Обвиненията на САЩ са необосновани.
Това заяви пред РИА Новости първият заместник-председател на Комитета на Съвета на федерациите по отбрана и сигурност Евгени Серебренников.

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

Москва да спре да използва за шпионски цели полетите по програмата…

Припомняме, по-рано стана ясно, че САЩ замразява сътрудничеството с Русия в рамките на договора "Открито небе" докато Москва не се върне към неговото съблюдаване, предадоха информационните агенции мотивите на Вашингтон. В закона за бюджета (National Defense Authorization Act), който вече е подписан от президента Доналд Тръмп, е включен специален текст за това.

"Обвиненията на САЩ по нас адрес са изключително необосновани. Русия изпълнява договореното в пълно съответствие и в срок - така, както и договорът за унищожение на химическите оръжия", заяви Серебренников.

Днес влиза в сила споразумението “Открито небе” между ЕС и САЩ

Днес влиза в сила споразумението “Открито небе” между ЕС и САЩ

Сега всички авиокомпании на ЕС могат да поддържат директни полети до САЩ

Припомняме, Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН), позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки.

Договорът за установяване на режима Открито небе (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г., след ратифициране от всички страни по него.
Република България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.

Москва плаши САЩ с мерки по договора за „Открито небе”

Москва плаши САЩ с мерки по договора за „Открито небе”

Вчера стана ясно, че Вашингтон възнамерява да ограничи военните полети

На 27 септември 2017 г. Москва заплаши Вашингтон с мерки по този договор, тъй като не беше доволна от неговото изпълнение.