От днес влиза в сила новото споразумение за въздушен транспорт "Открито небе" между ЕС и САЩ. За първи път европейски авиокомпании могат да летят без ограничения от коя да е точка в ЕС до коя да е точка в САЩ.

Това предаде сайтът europe.bg

"Това е началото на нова ера в трансатлантическата авиация. Това споразумение ще доведе до повече конкуренция и по-евтини полети до САЩ", заяви Жак Баро, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по транспорта.

Това споразумение е най-амбициозната договореност в областта на въздушните услуги, постигана някога. Двата най-големи авиационни пазара, обхващащи 60 % от световния трафик, ще си сътрудничат по-тясно във всички области на авиационната политика.

През май 2008 г. Европейската комисия ще се включи във втората фаза на преговорите със САЩ. „Постигането на напълно открито авиационно пространство между ЕС и САЩ трябва да остане наша цел", добави заместник-председателят Баро.

Сега всички авиокомпании на ЕС могат да поддържат директни полети до САЩ не само от своята страна, а и от всяка точка в Европа. Споразумението премахва всички ограничения по отношение на маршрути, цени или брой на полети за седмица.

Споразумението се отнася до най-големия международен пазар на въздушен транспорт с около 50 милиона пътници годишно между ЕС и САЩ. Премахването на всички ограничения за достъп до пазара ще стимулира конкуренцията. Очаква се спад в цените на трансатлантическите полети. Ползите за потребителите могат да достигнат 12 милиарда EUR за първите пет години. Споразумението може да доведе до създаването на 80 000 работни места от двете страни на Атлантическия океан.