Русия ще поиска разрешение да започне полети над САЩ с разузнавателни самолети, оборудвани с мощни цифрови фотоапарати на фона на предупрежденията на американски служители от разузнаването и армията, че подобни прелитания помагат на Москва да събира разузнавателна информация за САЩ, съобщава „Асошиейтед прес”.   

Русия и САЩ са част от Договора за открито небе, който позволява невъоръжени наблюдателни полети над цялата територия на всички 34 страни, част от договора, за да се насърчи прозрачността за военната активност и да помогне за контрола върху въоръжаването и други споразумения. Високопоставени американски длъжностни лица в разузнаването и армията обаче се притесняват, че Русия се възползва от технологичния напредък, за да нарушава духа на договора.

Русия ще поиска разрешение от консултативната комисия към Договора за открито небе със седалище във Виена да ѝ бъде позволено да използва самолет, оборудван с високотехнологични сензори, над САЩ, според високопоставен служител в американския Конгрес, който е пожелал анонимност, тъй като служителите на администрацията на Конгреса не са упълномощени да обсъждат въпроса публично.  

Искането на Русия ще постави администрацията на Обама в позиция да трябва да реши дали да позволи на Русия да използва високотехнологичното оборудване на своите разузнавателни самолети във време, когато Москва, според последния доклад на Държавния департамент за съответствие с изискванията, не успява да изпълни всички свои задължения съгласно Договора за открито небе. И това се случва в момент на голямо напрежение в руско-американските отношения, едни от най-напрегнатите от края на Студената война, като двете страни са в спор заради активността на Русия в Украйна и Сирия.  

Договорът се превърна в критичен компонент на способността на Русия за събирането на разузнавателна информация, насочена към САЩ”, написа адмирал Сесил Хейни, командир на американското стратегическо командване, в писмо по-рано до председателя на подкомисията към Конгреса, отговаряща за стратегическите сили.     

„В допълнение към прелитането над военни обекти, руските полети по Открито небе могат да прелитат и събират информация за критична инфраструктура на Пентагона и националната сигурност или критична национална инфраструктура”, посочва Хейни.