Взрив на входа на управлението на Федералната служба за безопасност (ФСБ) в руската Архангелска област, съобщава ТАСС, позовавайки се на Националния антитерористичен комитет (НАК).

"В Архангелск на входа на сградата на управлението на ФБС възникна взрив. Причините се изясняват", каза представител на НАК.

Губернаторът на региона Игор Орлов съобщи, че в резултат на взрива има един загинал и трима ранени, които са хоспитализирани.

Трима души са в болницата, има загинал, самоличността му се изяснява, поясни Орлов.

Според него експлозията е станала в сградата. Той смята, че това е престъпление, тъй като е използвано неустановено взривно устройство.

Засилени са мерките за сигурност в сградата.

Следственият комитет на Русия вярва, че става въпрос за тероризъм, информират РИА Новости и Интерфакс. 

Смята се, че 17-годишен е вкарал самоделна бомба в сградата. Той е загинал при експлозията в 08,52 часа тази сутрин на входа на сградата. Младежът влязъл в сградата и извадил предмет от чантата си, който се взривил в ръцете му. Загинал е на място.

Установява се типът на взривното устройство.

"По предварителна информация в резултат на инцидента загина 17-годишен местен жител, който е вкарал в сградата самоделно взривно устройство", допълват от Следствения комитет.

По-късно стана ясно, че нападателят е Михаил Жлобитски. Ученик в техникум. Баба му съобщи пред Би Би Си, че не може да си обясни защо се е взривил.

"Той не пиеше, не пушеше и не псуваше. Не е бягал от училище, винаги е присъствал на занятията. Не знам какво се е случило", каза тя.

Припомняме, по-рано този месец 18-годишният Владислав Росляков изби 21 души в техникума в град Керч на Кримския полуостров. Загинаха 21 души - 16 ученици и петима служители на училището. Пострадаха повече от 50 души. Нападателят се самоуби.