Кристалина Георгиева е единодушно одобрена от евродепутатите за комисар по бюджета и човешките ресурси. Решението е взето от трите комисии, които я изслушаха - по "Бюджети", "Бюджетен контрол" и "Правни въпроси", съобщи БНР.

За единодушната им положителна оценка съобщи говорителят на Европейската народна партия (ЕНП) в бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандис.

Повече от три часа Кристалина Георгиева отговаря пред евродепутатите от три комисии как смята да работи като комисар по бюджета и човешките ресурси. Изслушването премина под формата на сериозен диалог за ефективното управление на европейския бюджет, за контрола на разходите и за вариантите за осигуряване на допълнителни приходи. Част от евродепутатите бяха подготвили и въпроси за необходимите промени в кадровата политика на Еврокомисията, която също попада в ресора на Георгиева.

Георгиева демонстрира детайлно познаване на бъдещия си ресор, както и твърди намерения да направи всичко необходимо европейският бюджет да се използва възможно най-добре. Според нея трябва да е ясно какво постига Европейският съюз с всяко похарчено евро и как помага на хората в отделните страни.

След продължителната размяна на въпроси и отговори Кристалина Георгиева определи най-важните си задачи за следващия мандат.

"Трудната задача, която имаме пред себе си, е как да направим така, че парите, които имаме, да доставят най-добрите възможни резултати за нашите граждани. Да има повече растеж, повече работни места, по-добри условия за живот, по-малко неравенство в Европейския съюз между богати и бедни, било то страни, региони или граждани", бяха думите й.

Самото изслушване премина спокойно и добронамерено. Някои евродепутати го определиха като най-успешното в последните дни.