Израел и Египет обявиха, че смекчават режима на блокадата на ивицата Газа.

Египетските власти отвориха граничния пункт Рафах в южната част на ивицата Газа за хуманитарна помощ за палестинското население. Това е единственият пропускателен пункт, който не е под израелски контрол.

Израел заяви, че започва диалог с международната общност за евентуално увеличаване на обемите хуманитарна помощ, която редовно се доставя в сектора.

Израел отхвърли международния натиск за вдигане на блокадата на тази територия, но започна да експулсира чуждестранните пропалестински активисти, задържани при операцията на израелските командоси срещу корабите от хуманитарната флотилия за Газа.

В същото време отношенията на страната с Турция се влошиха още повече, като Тел Авив започва евакуацията на семействата на израелските дипломати от Анкара.

Междувременно американският държавен секретар Хилари Клинтън определи ситуацията в Газа като "неустойчива и неприемлива".

По думите й  Вашингтон ще подкрепи израелско разследване на нападението, но то трябва да бъде "бързо, безпристрастно, достоверно и прозрачно".