Египет продължава издирването и депортирането на палестинци, които нелегално са навлезли на територията на страната, съобщи агенция „Новости".

В град Ел Ариш, близо до границата със сектора Газа, египетските служби са сигурност са задържали под стража 180 палестинци, които ще бъдат депортирани в палестинския анклав. Преди това бяха депортирани 650 палестинци, пребиваващи в домовете на свои роднини в Египет.

На обстойна проверка се подлагат всички египетски граждани, завръщащи се от сектора Газа. Службите за сигурност изясняват дали те са свързани с въоръжени групировки, действащи в ивицата Газа. Особено внимателно се проверяват жителите на отдалечени провинции, проникнали в палестинския анклав без легитимни документи. Много от тях са задържани.

Египетските медии съобщават, че по време на кризата по границата с Газа над 2000 египтяни са навлезли в анклава за да се присъединят към палестинските въоръжени групировки. Те обаче отказали да ги приемат, опасявайки се, че това ще влоши още повече отношенията с Египет.

Преди три седмици палестинците взривиха на няколко места стената, разделяща Египет от Газа, при което десетки хиляди палестинци хаотично навлязоха в пограничните райони на Египет, за да пазаруват..

Египетската страна отново укрепи границата и заяви, че няма да допусне случаят да се повтори.