Най-малко 74-ма души са загинали в Египет при сблъсъци между футболни фенове в град Порт Саид, съобщи Би Би Си.

Според информация на египетското здравно министерство стотици са ранени.

Безредиците са станали на футболния терен след мача между лидера в първенството - отбора от Кайро "Ал Ахли" и домакините от „Ал Масри", завършил с резултат 1:3.

Според очевидци, привържениците на клуба от Кайро са разпънали транспарант, оскърбяващ домакините и това е взривило атмосферата на стадиона.

След последния съдийски сигнал фенове на „Ал Масри" са започнали да нападат загубилия отбор и поддръжниците му. Някои от присъстващите на мача са били въоръжени с ножове. Между двата  отбора има трайна вражда а ултрасите на "Ал Ахли" са известни с агресивното си поведение.

Кореспондентът на Би Би Си Джон Лейн съобщава, че по време на безредиците феновете са използвали пиротехника и някои части на стадион са пламнали.

За превозването на ранените са били изпратени два военни вертолета.

Според агенция „Асошиейтед прес", сред загиналите има служители на реда.

Военният управник на Египет маршал Хусеин Тантауи обяви от днес тридневен национален траур.

„Това не е футбол. Това е война и пред очите ни загиват хора." - споделя играчът на "Ал Ахли" Мохамед Абу Трейк. Отборът е бил превозен от в стадиона Порт Саид до Кайро с военен самолет.

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер заяви, че е поразен от станалото.
„Това е черен ден в историята на футбола. Такава катастрофална ситуация е немислима и не трябва да се случва. Аз съм поразен и опечален от вестта, че след мача в Порт Саид са загинали толкова фенове." - споделя Блатер.

След разпространяването на информацията за безредиците в Парт Саид в столицата Кайро е бил прекъснат друг мач, тъй като публиката е започнала да пали стадиона.  .

Висшият военен съвет, управляващ страната, обяви тридневен траур заради трагедията.

Днес парламентът на Египет ще проведе извънредно заседание заради безредиците.

Представители на организацията „Мюсюлмански братя", която е с най-многобройно представителство в парламента, сблъсъците са провокирани от привърженици  на бившия президент Хосни Мубарак.

Според представителя на ислямистите Есам Ериан, армията и полицията се опитват да обезоръжат критиците, настояващи за отмяна на извънредното положение в страната.

По-късно стана ясно, че вътрешният министър Мохамед Ибрахим е уволнил Есак Самак, директор по сигурността в Порт Саид.