Административният съд на Египет не призна за действителна сделката за предаване на два острова в Червено море под юрисдикцията на Саудитска Арабия, съобщават ТАСС и „Франс прес”.

Припомняме, по време на посещение на краля на Саудитска Арабия в Египет през април двете страни подписаха споразумение за определяне на морската граница, в резултат на което спорните острови Тиран и Санафир в Червено море трябва да бъдат предадени под контрола на Рияд.  

Споразумението трябва да бъде ратифицирано от египетския парламент. Консултативният съвет – законодателният орган на кралството, одобри сделката.

Египет има право да обжалва решението на съда. Кайро се опитва да приключи спора за островите.

Египетско-израелският мирен договор от 1979 година определя статута на тези острови – единият, на който, Тиран, е разположена база с миротворци от ООН, чиято задача е съблюдаване свободното мореплаване в Акабския залив и използването на тези острови само за мирни цели.

Още по време на преговорите между двете държави Израел е бил уведомен. Рияд е изразил готовността си пред Кайро да изпълнява задълженията от мирния договор с Израел в частта за двата острова.

Промяната трябва да бъде утвърдена от израелските институции, най-вече от правителството и парламента, тъй като става въпрос за поправки в мирния договор.