Съд в Египет осъди на смърт шестима души, включително двама журналисти на „Ал Джазира” за предаване на държавни тайни на Катар, съобщава арабската медия.

Случаят е свързан с бившия президент Мохамед Морси – първият избран от народа президент на Египет, който по-късно беше свален и арестуван от армията.

Осъдените могат да обжалват присъдата, която ще бъде разгледана и от египетския мюфтия – най-високопоставеният сунитски религиозен лидер на страната, който ще реши дали да одобрили или да отхвърли присъдата през юни 2016 година. Обаче „Ал Джазира” уточнява, че съдът свободно може да отхвърли препоръките на мюфтията.

Прокуратурата обвини Морси и други 10 души в продажба на държавни тайни на Катар. Изслушването по случая срещу бившия президент, който също е обвинен в шпионаж, беше отложено днес. Той беше осъден на други три процеса и получи съответно смъртна присъда, доживотен затвор и 20 години затвор.

През 2015 година Египет осъди трима журналисти на „Ал Джазира” на три години затвор. Те бяха признати за виновни за подпомагане на терористична организация, но по-късно тримата бяха освободени.