Президентът на Русия Владимир Путин ще създаде нова дирекция в рамките на руската армия за насърчаване на патриотизъм, с което пробужда спомени за съветска практика, при която войниците бяха обучавани за марксизма и ленинизма от политически комисари, информира "Ройтерс".

Ходът, одобрен от Путин с президентски указ, който е публикуван в понеделник, ще засегне около 1 милион руски граждани на активна военна служба. Според осведомителната агенция изглежда решението има за цел да гарантира лоялността на армията в момент, когато Москва е в геополитически противоречия със Запада.

"В условия на глобална информация и психологическа конфронтация (със Запада) ролята на политическото и моралното единство в армията и обществото драстично нараства", обяви през февруари пред Интерфакс Александър Каншин, който ръководи граждански орган, оформяващ военната политика.

В СССР подобна дирекция действа за гарантиране, че армията ще остане лоялна на управляващата Комунистическа партия.

В указа на Путин се казва, че новата дирекция ще бъде отговорна за "военно-патриотичната" работа. С друг указ Путин направи генерал-полковник Андрей Картаполов, ветеран в конфликта в Сирия, ръководител на новата дирекция и заместник-министър на отбраната.

Военното министерство не разкрива подробности за новата дирекция, но военни източници заявиха пред всекидневника "Комерсант", че Картаполов също ще бъде отговорен за действията на Юнармия - военно-патриотично младежко обществено движение, подпомагано от ведомството.

Болшевиките, страхувайки се за лоялността на армията, въведоха политически комисари през 1918 г.

Според експерти решението на Путин за възраждане на версия на дирекцията от съветската ера повдига въпроси и това е своеобразно връщане към СССР.