Одит на Европейската комисия потвърди, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси, съобщи в неделя седмичникът Respekt, цитирайки свои източници, предаде "Ройтерс".

"Ройтерс" обаче не може незабавно да потвърди чрез независими източници доклада, за който Respekt твърди, че се основава на два източника.

Европейската комисия заяви в петък, че е изпратила резултатите от одита на чешките власти, но допълни, че съдържанието е поверително, тъй като одитната процедура е в ход.

Самият Бабиш повтори в телевизионно интервю, че е изпълнил всички законови задължения.

Говорител на чешкото правителство потвърди, че докладът е получен.

Страната може да бъде изправена пред призиви за връщане на милиони евро помощ от ЕС, изплатена на компаниите от Agrofert.

Повече 300 000 чехи искат оставката на премиера Бабиш

Повече 300 000 чехи искат оставката на премиера Бабиш

Разследването срещу него отново изкара несъгласните по улиците

Това заключение идва на фона на провеждащите се от месеци многохилядни протести срещу Бабиш и вероятността за принудителното връщане на средствата.

Припомняме, че през септември, прокурор в Чехия спря разследването по подозрение за измама срещу премиера.

Полицията обвини Бабиш в незаконно присвояване на 2 млн. евро субсидии от Европейския съюз преди десетилетие, преди да влезе в политиката.

Разследването възпрепятства политическата кариера на Бабиш, след като повечето партии отказаха да се присъединят към правителство, ръководено от премиер, който е обект на наказателно преследване.

Прокуратурата в Чехия спря разследването срещу премиера Бабиш

Прокуратурата в Чехия спря разследването срещу премиера Бабиш

Мнението на прокурора по казуса се било "променило"

Партията му АНО спечели последните парламентарни избори през 2017 година.