Европейският съюз блокира планираното сливане на бизнеса с производство на стомана на индийската Tata Steel Ltd. и германската Thyssenkrupp AG. Според Брюксел новата компания ще намали конкуренцията в доставките на специална стомана за автомобилната индустрия, съобщава Money.bg.

Ресорният комисар Маргрет Вестагер заяви още, че двете компании не са успели да предложат достатъчно големи отстъпки, за да отговорят на притесненията на ЕС.

"Забранихме сливането, за да избегнем сериозни щети за европейските индустриални клиенти и потребителите", заяви тя.

Планираното сливане, обявено през 2017 г., щеше да създаде втория най-голям производител на стомана в Европа след ArcelorMittal SA.

Провалената сделка е още една загуба за мениджърите и политиците, които искат създаването на повече европейски гиганти, които да могат да се конкурират с компаниите от САЩ и Китай. Така през февруари Европейската комисия спря сливането на жп бизнеса на германската Siemens и френската Alstom.

Очакваната забрана бе и една от основните причини, които накараха Thyssenkrupp да се откаже от разделянето си на две компании. Вместо това германското дружество се насочва към листване на борсата на бизнеса си с асансьори.