За да постигнат споразумение за историческия бюджет и план за възстановяване, националните лидери на страните членки на ЕС направиха за "съжаление" съкращения на финансирането за някои предложени програми и инициативи.

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, въпреки че като цяло приветства сделката, цитирана от "Политико".

Евролидерите със споразумение след исторически маратон
Обновена

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро

През май Комисията излезе с предложение Многогодишната финансова рамка (2021-2027) да е в размер на 1,1 трилиона евро. Рано тази сутрин Европейският съвет одобри по-малък бюджет - 1,074 трилиона евро.

Сред засегнатите програми е и нова голяма инициатива за финансиране на здравеопазването, предложена от Комисията в отговор на пандемията от коронавирус, както и програми за изследвания. В допълнение правителствените ръководители захвърлиха предложения "инструмент за платежоспособност" от 26 милиарда евро, който имаше за цел подпомагане на компании, заплашени от фалит заради пандемията от коронавирус.

"Next Generation EU идва с голяма отговорност и ние сме решени да донесе реформи и инвестиции в ЕС", каза Фон дер Лайен на заключителна пресконференция след края на срещата на върха, имайки предвид общия пакет от 1,82 трилиона евро.

Next Generation EU е нов инструмент за възстановяване за периода 2021—2024 г. в размер на 750 милиарда евро, с който бюджетът на ЕС ще се увеличи с ново финансиране, набрано на финансовите пазари. Той е прикрепен към подсилен дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г.

"Въпреки това аз също трябва да посоча трудна точка. В търсене на компромис лидерите направиха важни промени в новата Многогодишна финансова рамка и Next Generation EU, например, в здравеопазването, миграцията, външната дейност, InvestEU. Те не включиха инструмента за платежоспособност. Това буди съжаление", подчерта председателят на ЕК.

Фон дер Лайен предупреди, че наложеното от лидерите редуциране на бюджета, за да се постигне споразумение, ще възпрепятства усилията на Брюксел да модернизира евробюджета.

"Намалява иновативната част от бюджета, дори и ако повече от 50% от общия бюджет, Многогодишната финансова рамка и Next Generation EU, подкрепят модерни политики", подчерта тя.

Ска Келер, лидер на Зелените в Европейския парламент, също изрази неудовлетворението си от съкращенията, като алармира, че програмите за здраве и борба с климатичните промени ще пострадат.

"Добрата новина е, че има споразумение. Списъкът с лошите новини е дълъг: съкращения в програмите за здраве и климат, нищо повече от мъгляви думи за върховенството на закона, съкращаване на дългосрочния бюджет", отбеляза Ска Келер.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.