Европейският съюз трябва да засили борбата срещу дезинформацията и "чуждата намеса" в демократичните процеси на общността и по-специално да накаже отговорните, се казва в изявлението на Европейската комисия (ЕК), разпространено в четвъртък в Брюксел.

"Планът за действие предлага да се подобрят съществуващите инструменти на ЕС за противодействие на чуждата намеса, включително приемането на нови мерки за наказване на виновните", се казва в него.

В документа се казва, че ЕК ще преразгледа т. нар. Кодекс за практики по дезинформация. "За тази цел Европейската комисия ще представи стратегия за подобряване на кодекса през пролетта на 2021 г. и ще създаде по-надеждна основа за наблюдение на прилагането му".

Заместник-ръководителят на ЕК Вера Йоурова заяви, че Брюксел не възнамерява да създава "Министерство на истината" (б.р. препратка към антиутопичния политически роман "1984" на Джордж Оруел), но не обясни как ЕС ще определи дезинформацията и отговорните за нейното разпространение.

ЕК отново заяви, че Русия и Китай се намесват в демократичните процеси в Европейския съюз. "Не трябва да оставаме пасивни, тъй като в продължение на много години сме наблюдавали намеси от чужбина. Установихме, че това са предимно Русия и Китай", заяви Йоурова, добавяйки, че тази тенденция се увеличава.

ЕС може за първи път да наложи санкции на държави за разпространение на дезинформация

ЕС може за първи път да наложи санкции на държави за разпространение на дезинформация

В документа се акцентира особено върху Русия и Китай