Европейската комисия ще предложи за първи път ЕС да налага санкции на "чуждестранни актьори" от държави като Русия или Китай, които разпространяват дезинформация. Комисията също предлага механизъм за контрол на онлайн платформите. Информацията съобщава Радио "Свободна Европа", позовавайки се на проектодокумент.

Захариева призова за общ подход за прекратяване на опитите за дезинформация в ЕС

Захариева призова за общ подход за прекратяване на опитите за дезинформация в ЕС

По думите ѝ медиите работят не само под натиска на фалшивите новини, но и на различни режими

В Плана за действие за европейската демокрация, който ЕС ще представи на 2 декември, се казва, че 27-те страни членки трябва да използват по-систематично пълният набор от инструменти за отговор срещу чужда намеса и операции за оказване на влияние, включително чрез принуджаване на виновниците да си платят. Като възможен начин се посочва налагане на санкции при повторно извършени нарушения.

Така за първи път се предлага в официален документ на ЕС да се налагат санкции за разпространение на дезинформация.

Дезинформацията може да обърне хората срещу ваксините против Covid-19

Дезинформацията може да обърне хората срещу ваксините против Covid-19

По-малко от 55% от респондентите казват, че "определено" ще се имунизират

В документа се акцентира особено върху Русия и Китай, които провеждат операции за оказване на влияние и дезинформация около коронавируса в ЕС, съседите и на глобално ниво, опитвайки се да подкопаят демократичния дебат, да засилят социалната поляризация и да си подобрят собствения имидж.

Посочва се, че има повече от 500 примера за прокремълска дезинформация за коронавируса тази година и над 1000 примера за прокремълска дезинформация от 2015 г.

В документа също се предлага по-строги правила в ЕС за онлайн платформите, които могат да бъдат използвани за разпространение на фалшиво и подвеждащо съдържание или са критикувани за липса на прозрачност при използването на алгоритми за разпространение на онлайн съдържание.

Европейският съвет иска единство, координация и борба с дезинформацията

Европейският съвет иска единство, координация и борба с дезинформацията

След днешната среща на високо равнище, подчинена на пандемията