Единни сме в борбата срещу коронавируса, тъй като това е общ, тежък проблем.

Нараства бързо броят на случаите и хоспитализациите в Европа в последните седмици. Ключово е проследяването и тестването за забавяне на заболяването, както и разпространяването на ваксините, но засега няма задоволителни резултати.

Също така е важна и борбата с дезинформацията, която също е огромен проблем в тази ситуация, както и кооординацията между властите в страните на континента в споделянето на данни и медицински проучвания.

Това заявиха в съвместна пресконференция председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Има съгласие за получаване по едно и също време на готовите ваксини, като определени групи от населението ще имат приоритет. Сред тях са медиците и възрастните хора.

Лайен призова държавите-членки да работят заедно, за да се избегне претоварването на болниците, което ще изисква дисциплина от всички, колкото и да са уморени от мерките.

"Всички се чудим кога ще излезем от тази криза. Но сега е време за търпение, решителност и дисциплина от всички нас, от правителствата до всеки от нас поотделно.", каза тя.

Тя също така предупреди, че европейските държави са прибързали, за да премахнат мерките за блокиране след първата вълна по-рано тази година.

ЕС е предоставил 220 милиона евро за бързо преместване на пациенти с COVID-19 през границите за лечение в други държави-членки.

В момента ЕС води преговори с четири компании за получаване на ваксини и вече е сключил сделки за доставки с три други, включително AstraZeneca, Sanofi и Johnson & Johnson.

Лидерите призоваха вътрешните граници на ЕС да останат отворени.

Курц срещу затваряне на граници в ЕС

Курц срещу затваряне на граници в ЕС

Докато Европа се бори с втора вълна

Икономическото възстановяване на тежко засегнатата от криза Европа също е във фокуса на ЕС, като предстои по-детайлна среща за стимулите.

Припомняме, че в четвъртък вечерта се проведе 3-часово видеоконферентно заседание на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по въпросите на COVID-19.

В него участва премиерът Бойко Борисов, който се обяви за лесен достъп до ваксина за европейските граждани. 

Във фокуса на разговора между лидерите е необходимостта от засилване на колективните усилия за борба с пандемията, както и обмяната на опит и информация за най-добрите практики срещу новия вирус.

Борисов: Лесен достъп до ваксини за всички европейски граждани

Борисов: Лесен достъп до ваксини за всички европейски граждани

Лидерите на ЕС обсъждат COVID-19

Акцент е бил поставен върху тестването и проследяването, както и върху ваксините.

Държавни и правителствените ръководители обсъдиха как да може да бъде постигнат общ напредък по въпроса за бързите тестове.

По-конкретно това означава проучване на общ подход за тяхното внедряване и използване, потенциално обмисляне на общи прагове за ефективност, както и по-добър мониторинг и контрол след като тестовете бъдат приложени.