Пред колегите от Европейския съвет ще заявя, че ситуацията с коронавируса е очаквано тежка. Отдавна настоявам за единен медицински протокол, единни бързи тестове и солидарност между държавите от ЕС. Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани. Процедурата по сдобиването с ваксини трябва да е прозрачна, за да няма никакви спекулации.

Това написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук".

"Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус, zаяви министър-председателят.

Българският премиер изтъкна, че безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

"Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава", каза още Борисов.

Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

Борисов е убеден, че най-рано през април ще имаме готова ваксина, каквито и спекулации да се тиражират.

Също така, той се обяви срещу пълната блокада като крайна мярка за борба с пандемията и призова за спазване на дистанцията и носенето на маските. Всичко трябва да продължи да работи нормално, а самите хора - да се самоконтролират. Не искам в България блокади, въпреки огромния натиск от страна на хората.

Той даде пример със самия себе си като засегнат от вируса и увери, че спазва всички предписания на властите за лечение и изолация.

Да пазим и лекарите си, призова премиерът.

Борисов засегна и други вътрешни икономически проблеми, сред които и ДДС за ресторантите.

Данък добавена стойност ще бъде намален на 9% и за доставката на храна за вкъщи. Това съобщи премиерът.

Припомняме, че днес той участва във видеоконферентно заседание на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по въпросите на COVID-19, съобщиха от Министерски съвет.

Във фокуса на разговора между лидерите е необходимостта от засилване на колективните усилия за борба с пандемията, както и обмяната на опит и информация за най-добрите практики срещу новия вирус.

Акцент е поставен върху тестването и проследяването, както и върху ваксините.

Държавни и правителствените ръководители обсъждат как да може да бъде постигнат общ напредък по въпроса за бързите тестове. По-конкретно това означава проучване на общ подход за тяхното внедряване и използване, потенциално обмисляне на общи прагове за ефективност, както и по-добър мониторинг и контрол след като тестовете бъдат приложени.