Френските власти са под все по-голям натиск заради евентуални рискове за здравето на хората от пожара в катедралата Нотр Дам, след като екологична група заведе дело, че не са предприети бързи действия за овладяване на потенциално отравяне с олово, а съюзът на пожарникарите повдига повече опасения, съобщава "Гардиън".

Стотици тонове олово в се стопиха в пожарът през април, разпръсквайки оловни частици във въздуха, по улици и сгради в околните квартали.

Длъжностни лица обясниха, че няма опасност за жителите, но натискът върху парижките власти и здравните служители се засилва през последните дни заради безопасността на училищата в околността, строителните работници както и за здравето на стотици пожарникари, които се бориха с пожара.

Френската група за опазване на околната среда Робин дьо Боа заведе дело: "Съответните органи, включително епархията... пренебрегват да помагат на жителите, посетителите и работниците, позволявайки да бъдат изложени на токсични материали."

Архитект е притеснен за "Нотр Дам" заради високите температури

Архитект е притеснен за "Нотр Дам" заради високите температури

Имало опасност да паднат сводестите тавани на катедралата

Здравните агенции, правителствените служители и град Париж са обвинени, че "умишлено поставят хората в опасност", като не предприемат незабавно мерки за ограничаване на излагането на замърсяване.

Екологичните кампании заявиха, че има потенциално високи нива на олово на прах по земята, в училищата и яслите в близост до катедралата и не са предприети бързи мерки за отстраняване.

Работата по почистване в Нотр Дам е прекратена преди седмица, като работниците са изведени, след като водещ правителствен служител признава, че мерките за борба със замърсяването са недостатъчни.

Представителят на централната власт в Париж Мишел Кадо заяви, че трябва да се въведе строг контрол в силно замърсената вътрешност на катедралата, както и в околните райони. Повишават се и мерките за безопасност.

Кметството в Париж затвори детска ясла и основно училище, "като предпазна мярка", след като тестове разкриват високи нива на олово на тяхната споделена площадка.

Няколко други училища се "почистват основно", като стените и мебелите се измиват, а детските площадки се затварят през летните ваканции, за да се премахне оловният прах. Местни представители обясняват, че това се прави, за да се уверят жителите, че "рискът е минимален". Тестовете продължават и в други училища.

Френската полиция предупреди живеещите в района на "Нотр Дам" за замърсяване с олово

Френската полиция предупреди живеещите в района на "Нотр Дам" за замърсяване с олово

Оловото е намерено в непосредствена близост до катедралата

Разследващият уебсайт "Медиапарт" коментира този месец, че властите в Париж не са достатъчно наясно за рисковете и са чакали месец след пожара, преди да проведат тестове в най-близките училища. Здравните служители настояват, че е имало пълна прозрачност при проверките за нивата на олово и са информирали родителите.

Себастиен Делаву, пожарникар и представител на съюза коментира, че е обезпокоен, че не е направено достатъчно за почистване на пожарни машини и оборудване, използвани за гасене на пожара, и поставя въпроса дали е осигурена достатъчно здравна подкрепа и тестове на пожарникарите.

Той каза, че неговият съюз е питал властите: "Въведено ли е адекватно медицинско проследяване? Нямаме отговор. Трябва да бъде предоставена прозрачна и публична информация", обяснява той пред "Франс инфо". 

Малко след пожара, парижката полиция посъветва местните да почистват повърхностите с влажна кърпа, а бременните жени и децата да мият често ръцете си.

Полицията излезе с изявление малко след това, че няма риск от вдишване на токсини от въздуха и че високите нива на олово, открити на земята, са ограничени до зоната, непосредствено заобикаляща катедралата - която е затворена за обществото.

Бременните жени и децата в района по-късно бяха посъветвани да се изследват за нивата на олово в кръвта си.

Екологичните групи предупредиха, че потенциалните рискове за здравето трябва да бъдат взети предвид незабавно, оприличавайки мястото на катедралата с "токсични отпадъци".

Парламентът на Франция гласува закона за възстановяване на катедралата Нотр Дам

Парламентът на Франция гласува закона за възстановяване на катедралата Нотр Дам

Паметникът на културата горя през април