Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) изпрати екип с експерти в Турция, за да събере проби като част от разследването на извършената в началото на месеца химическа атака в сирийския град Хан Шейхун, при която загинаха 87 души, съобщава Ройтерс.

Източници поясниха пред агенцията, че организацията е изпратила мисия за събиране на биометрични проби и разпитване на оцелели.

Русия наложи вето на резолюцията на ООН за Сирия

Русия наложи вето на резолюцията на ООН за Сирия

За осъждане на химическата атака в Идлиб

Припомняме, Западът обвинява сирийските правителствени сили за атаката, при която се предполага, че е използван зарин. Русия и Дамаск твърдят, че са бомбардирали склад с химически оръжия на терористите. В отговор на химическата атака САЩ предприеха първото нападение срещу правителството на Башар Асад.

Да се разследва химическата атака в Сирия, настоя Лавров

Да се разследва химическата атака в Сирия, настоя Лавров

На пресконференция след срещата с Тилърсън

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обяви, цитиран от ТАСС, че Русия е внесла предложение в ОЗХО за изпращане на допълнителни експерти за разследване на инцидента в Хан Шейхун.

Той изрази притеснението на Москва, че чуждестранни партньори от Съвета за сигурност на ООН всячески се опитват да попречат на провеждането на честно разследване.