Експертите са скептични, че Северна Корея е създала водородна бомба, съобщава Ройтерс.

Припомняме, по-рано днес лидерът на КНДР Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея има водородна бомба и се е превърнала във велика ядрена сила.

Северна Корея проведе подземни ядрени тестове през 2006, 2009 и 2013 година, принуждавайки Съвета за сигурност на ООН да наложи санкции на комунистическата страна.

Представител на южнокорейското разузнаване заяви пред местната медия „Йонхап”, че няма доказателства, които да показват, че Пхенян е създал водородна бомба.

Външното министерство на Китай, най-важният икономически и дипломатически съюзник на КНДР, обяви, че Китай остава отдаден на усилията да няма ядрени оръжия на Корейския полуостров, призовавайки проблемите да се разрешават чрез диалог.

Въпреки подземните тестове, външни експерти смятат, че Северна Корея все още няма възможности да постави ядрена бойна глава на ракета, въпреки че е постигнала прогрес в миниатюризацията на ядрения заряд.

Ако информацията, че КНДР е създала водородна бомба е истина, това е показател, че комунистическата държава се приближава към създаването на ядрени оръжия.

Мисля, че е малко вероятно да имат водородна бомба в момента, но също така не очаквам да продължат да тестват устройства безкрайно, каза Джефри Люйс от намиращия се в Калифорния Институт за международни изследвания „Мидълбъри”.